További fejlesztéseket terveznek a Csótónál

Horvát-magyar pályázati lehetőségekről is döntöttek a legutóbbi közgyűlésen. A programok célja elsősorban a határtérség turisztikai fejlesztése. Amennyiben a pályázatokat pozitívan bírálják el, újabb beruházások indulhatnak a Csónakázó-tó környékén, egy másik konstrukció pedig a Képzőművészetek Háza felújítását érintheti.


Horgászverseny a Csótónál. A város „zöld szíve” egyre több lehetőséggel csábít, és az önkormányzat további fejlesztéseket tervez (Fotó: Gergely Szilárd)

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatására május elejéig jelentkezhettek az érdeklődők. A dél-zalai várost három horvát partner is megkereste, hogy közösen pályázzanak. A közgyűlést követően Dénes Sándor polgármester elmondta: a projektek finanszírozása mindhárom esetben öt százalék önerővel jár.

A Kapronca-Körös Megyei Önkormányzat a kulturális turizmust lendítené fel egy határon átívelő hálózat kiépítésével. Ehhez egyebek mellett felújítanák a naiv művészetéről közismert Hlebine galériáját, valamint a kanizsaiak körében csak Kiskastélyként emlegetett Képzőművészetek Házát.

Egy másik, Muraköz Megye és Strigova önkormányzatával közösen benyújtott pályázat a Csónakázó-tó további fejlesztésére nyújthat lehetőséget. Ez sok más mellett egy speciális, kerékpáros ügyességi, úgynevezett pumpapálya létesítését, valamint a Zöldtábor területén található közösségi kiszolgáló épület átalakítását foglalja magában.

A harmadik konstrukció a határmenti települések helyi értékeinek népszerűsítését helyezi előtérbe, ennek érdekében tematikus fesztiválokat és útvonalakat dolgoznának ki a projekt közreműködői. A Csáktornyával és Varasddal közös program egyik eleme szintén érinti a Csónakázó-tavat, amelynek a környezetét kültéri installációkkal dobnák fel, illetve a tervek közt játszótér-bővítés is szerepel.

A közgyűlésen nem csak a horvát-magyar együttműködésről volt szó. Elfogadták például a polgármesteri hivatal, három szociális szervezet, valamint több városi cég tavalyi beszámolóját – utóbbiak esetében az idei költségvetési tervezetek is napirenden voltak. A képviselők intézményvezetői pályázatokat is véleményeztek: Balogh László a Batthyány Lajos Gimnázium, Nánainé Kozári Erika a Rozgonyi Úti Általános Iskola, Baráth Adrien és Proszenyák Zsolt pedig a zeneiskola igazgatói beosztására jelentkezett. A testület mindegyiküket alkalmasnak találta az állás betöltésére, de erről végleges döntést az Emberi Erőforrások Minisztériuma hoz majd.

Nemes Dóra