Vadfűből készül a biológiailag lebomló szívószál – a tengeri állatok millióinak mentheti meg az életét

facebook megosztás

A vadfűből készített környezetbarát szívószál, és az ehhez hasonló ötletes találmányok egy lépéssel közelebb vihetik a világot a teljes műanyagmentességhez – számolt be a valóban örömteli hírről az Impress Magazin.

Megdöbbentő lehet, de évente közel 8 millió tonnányi műanyagszemét kerül az óceánokba. Ezek közé tartoznak az eldobható szívószálak is. Az Egyesült Államokban naponta 500 millió műanyag szívószálat használnak fel és dobnak a kukába! De gondoljunk csak az egyik legnépszerűbb, Magyarországon is elérhető gyorsétterem-lánc tálalási megoldásaira: ha kimért italt is rendelünk, akkor azt biztos, hogy műanyag szívószállal teszik elénk, méghozzá egy műanyag pohárban. És ne feledjük: kihörpintjük vele a poharunk tartalmát, és már megy is a kukába. Elképesztő pazarlás, csakúgy, mint a 3 decis, vagy fél literes műanyag palackok esetében: arról van szó, hogy szemetet gyártunk! Két perc után már dobjuk is el a kukába!

Az óceánokban felhalmozódó műanyag a tengeri élővilágot (is) veszélyezteti, mivel a tengerek lakói lenyelhetik – és sokszor le is nyelik – őket, továbbá olyan sérülést okozhat nekik, amelybe akár bele is halhatnak.

Ezért a vadfűből készített öko-szívószál a tengeri állatok millióinak életét mentheti majd meg, és egy lépéssel közelebb viheti a világot a teljes műanyagmentességhez.A műanyag szívószálak kiváltásának legújabb ötlete – a vadfűből készített szívószál – a vietnámi Tran Minh Tien találmánya.A biológiailag lebomló vadfű-szívószálak 100 százalékban természetes anyagból készülnek, és nem tartalmaznak semmilyen vegyi anyagot vagy tartósítószert. Úgy bomlanak le, hogy semmiféle környezeti terhelést vagy kárt nem okoznak.

Vietnámban, a Mekong Delta térségében tömegesen nő egy speciális, üreges vadfű a termőföldeken. A belül üreges növény szára meglehetősen kemény, így alkalmas arra, hogy szívószálakat készítsenek belőle. Először begyűjtik az üreges vadfüvet, majd megmossák, és 20 centiméteres darabokra vágják. Az üreges szárakat ezt követően belülről megtisztítják egy fémrúddal, majd újra átmossák őket. A kész szívószálakat banánlevélbe csomagolják, és kis kötegekben feltekerve tárolják.

A szívószálaknak két változatát gyártják. Az egyik az úgy nevezett „friss-szívószál” amely a tisztításon kívül semmilyen egyéb eljáráson nem megy keresztül. Ezek két hétig tárolhatók hűtőszekrényben, vagy egy hétig szobahőmérsékleten, utána beindul a természetes, lebomlási folyamat.A másik a „szárított-szívószál”, amelyet 2-3 napig szárítanak a napon, majd sütőben sütik meg őket. Ez a tartósabb változat hat hónapig is eláll szobahőmérsékleten.

A biológiailag lebomló vadfű-szívószálakat egyelőre csak Vietnámban lehet kapni, de remélhetően hamarosan megjelennek más országok boltjaiban és éttermeiben is.A gyártó arra kér mindenkit, hogy a lebomló szívószálakat használat után ne a vegyes kukába, hanem a komposztba dobjuk, hiszen tulajdonképpen egy fűszálról van szó, mégha meglehetősen nagyra nőtt is…

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.