Zalaegerszegen a sikkasztással vádolt O. Zs.-né és társa, Nagykanizsán pedig a csalással terhelt H. B. áll kedden a bíróság elé

O. Zs.-né és társa közel 20 millió forintos kárt okozott egy cégnek az ügyészek szerint, míg H. B. jól átvert egy jóhiszemű kanizsait, aki egy pöpec BMW-t szeretett volna magának.

A cégvezetéshez ugyan nem értettek, de a sikkasztás annál jobban ment nekik

A cégvezetéshez nem értettek az újdonsült tulajdonosok, ez hamar bebizonyosodott, nem úgy a cég javainak törvénytelen megszerzéséhez: ugyanis ez utóbbi kitűnően sikerült nekik. Okoztak is vele majd 20 millió forintos kárt, ami „persze” utóbb sem térült meg. O. Zs.-né és társa büntetőpere holnap kezdődik a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Sinkó Vilmos vezette büntetőtanácsa előtt, ahol a tanúk meghallgatására kerül majd sor.

Egy zalaegerszegi székhelyű kereskedelmi és szolgáltató Bt. üzletvezetőjének halálát követően, 2011. február 03. napjától a Bt. üzletvezetője a korábban is beltag I.rendű terhelt – O. Zs.-né – lett, míg a Bt. tényleges gazdasági tevékenységének irányítását pedig, a nő megbízása alapján a bűnügy II. rendű terheltje –egy férfi – látta el. A Bt. cégjegyzék szerinti főtevékenysége épület, híd alagút, közmű és vezetékek építése volt.

A régi főnök halála után a Bt.– részben az I. és II. rendű terheltek szakmai és üzleti tapasztalatlansága miatt – már veszteségesen működött, ezért a vádlottak elhatározták, hogy a céget értékesíteni fogják.Ennek érdekében, 2012. év végén felkerestek egy ügyvédet, majd az ügyvéd közreműködésével 2012. december 15. napján a női terhelt – gyermekei nevében is eljárva – a Bt. üzletrészeit értékesítette egy magyar és egy ukrán állampolgár részére. Az új társasági szerződés bejegyzését a cégbíróság végül elutasította, így a Bt. üzletvezetője továbbra is a női terhelt maradt, majd a cégbíróság elrendelte a Bt. kényszertörlését.

A két vádlott sem az üzletrész átruházási szerződés megkötésével egyidejűleg, sem pedig a későbbiekben nem adta át az előbb említett, új tulajdonosok részére a Bt. könyvelési iratait, sem a még folyamatban lévő megbízásainak teljesítésére vonatkozó adatokat, sem a bankszámlán még rendelkezésre álló pénzügyi, sem pedig a még meglévő, tárgyi eszközöket. Ehelyett a Bt. még meglévő tárgyi eszközeit – jellemzően munkagépeket, személy- és tehergépkocsikat – az üzletrész átruházási szerződés megkötését követő, egy héten belül az alábbiak szerint értékesítették:

  • a Komatsu WB-932 típusú lassú járművet 2012. december 20. napján 5.080.000 Ft bruttó vételárért; 
  • a Schwarzmüller TKA/E típusú tehergépkocsit 2012. december 21. napján 3.810.000 Ft bruttó vételárért; 
  • a Tátra 815 P 13 típusú tehergépkocsit 2012. december 21. napján 1.905.000 Ft bruttó; 
  • a Peugeot Boxer típusú kistehergépkocsit 2012. december 21. napján 1.016.000 Ft bruttó vételárért; 
  • a Suzuki Swift típusú személygépkocsit 2012. december 21. napján 317.500 Ft bruttó vételárért; 
  • a Toyota Hiace típusú kistehergépkocsit 2012. december 21. napján 1.016.000 Ft bruttó vételárért; 
  • a VW Transporter típusú kistehergépkocsit 2012. december 21. napján 1.016.000 Ft bruttó vételárért; 
  • a Toyota Hilux típusú kistehergépkocsit 2012. december 21. napján 2.540.000 Ft bruttó vételárért

Ezzel a férfi és a nő 16 millió 700 ezer forintos kárt okozott, amely utóbb sem térült meg. Szintén nem térült meg az a 2 millió forintnyi kár sem, amelyet 2012 decemberében és 2013 januárjában a nő okozott a cégnek, azzal, hogy a Bt. számláján még fellelhető pénzösszegeket felvette, majd a számlát megszüntette. Mindezek miatt a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség sikkasztás büntette miatt emelt vádat O. Zs.-né és a másodrendűként megvádolt férfi ellen.

H. B. jól átvert egy jóhiszemű kanizsait, aki egy pöpec BMW-t szeretett volna magának

Sokszor leírtam már, de rajtam nem múlik: leírom újra… Legyünk nagyon óvatosak az internetes hirdetésekkel kapcsolatban! És alaposan fontoljuk meg, és járjuk körül a dolgot, mielőtt odaadunk valakinek bármilyen összeget, legyen az előleg, vagy foglaló, vagy akár a vételár: pláne, ha milliós tételről van szó! Bizonyára egy életre megtanulta ezt az a jóhiszemű, nagykanizsai férfi is, akit 3500 eurójától szabadított meg a csalással vádolt H. B., aki holnap áll először a Nagykanizsai Járásbíróság dr. Andódi Henrietta vezette büntetőtanácsa elé.

H. B. egy 43 éves, büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő budapesti férfi, aki társávalegyütt 2017. novemberében, az egyik közösségi oldalon hirdetést tettek közzé. E szerint egy németországi cég, a Zwischen Mobile GmbH képviseletében különböző típusú BMW és Audi típusú személygépkocsikat hoznak be külföldről, és azok tartós bérletével kapcsolatos ügyintézést végeznek.

A hirdetést 2017. november 12-én olvasta a sértett, egy nagykanizsai férfi, aki először e-mailben a társsal, majd telefonon a terhelttel is felvette a kapcsolatot. Megállapodtak abban, hogy H. B. egy 2013-as évjáratú, BMW 520 M sport típusú, 137.000 km-t futott személygépkocsit értékesít tartósbérlet konstrukcióban, amelyet az említett német gazdasági társaságtól szerez be és azt a sértettnek ezután átadja. A megállapodás szerint a sértett előlegként kifizet 3500 eurót, majd havi 300 euró bérletidíj megfizetését követően, 2900 euró végtörlesztéssel megszerzi a gépkocsi tulajdonjogát. A feltételek megbeszélését követően, 2017. november 14-én a sértett és felesége felvitte a pénzt Budaörsre, ahol az IKEA parkolóban találkoztak a terhelttel, akivel közösen megírták a megrendelő lapot és átadtak neki 3500 eurót, amelynek akkori értéke napi keresztárfolyamon 1.090.740 Ft volt.

A H. B. által a sértettnek átadott „gépjármű megrendelés” elnevezésű nyomtatvány egy létező, magyar képviselettel is rendelkező német cég megrendelője alapján készült. Azonban a terhelt ennek a létező cégnek nem volt tagja, és a cég képviseletére sem volt jogosult. Ugyanakkor asértettnek bemutatott Zwischen Mobile GmbH a németországi cégnyilvántartásban nem szerepel, a szerződésen feltüntetett címen – Braunschwer, Hannoverschestr. 31. – nem található, fiktív cég.

2017. november 20-án a sértett felhívta telefonon H. B. társát, aki jelezte, hogy a gépkocsi átadásának határidejét nem tudják tartani, különböző ürügyekkel kitért az autó átadása elől. Ekkor a sértett úgy döntött, hogy a járművet nem veszi meg, és kérte vissza az átadott pénzt. 2017. november 21-én, az IKEA Budaörsön levő épületének parkolójában beszéltek meg találkozót, ahol a társ jelent meg. Ismét próbálta rábeszélni a sértettet, hogy várjon a gépkocsi átadására, majd közölte, hogy nem hozta vissza az átadott 3500 eurót.

A kanizsai sértett feljelentést tett, és a lefolytatott nyomozás során kiderült, hogy H. B. a szerződésben feltüntetett és a sértettnek megígért BMW 520 M Sport típusú gépkocsit nem szándékozta behozni külföldről. Kiderült az is, hogy egy ilyen típusú gépkocsit bérelt ugyan egy német vállalkozástól, de annak a bérleti díját sem fizette és a gépkocsit sem adta vissza a németeknek. Emiatt vele szemben a budapesti, IV. kerületi Rendőrkapitányságon büntető eljárás indult. A társ külföldön, ismeretlen helyen tartózkodik.

A nagykanizsai sértettnek okozott 1.090.740 Ft kár nem térült meg. Az ő átverése miatt a Nagykanizsai Járási Ügyészség csalás bűntettéért, és hamis magánokirat felhasználásának vétségéért emelt vádat a budapesti H. B. ellen.

Papp Attila