A demográfia és a családpolitika gazdasági kérdés is Novák Katalin szerint

facebook megosztás

A demográfia és családpolitika nem csak ideológiai, hanem gazdasági kérdés, és a nemzetközi versenyképesség szempontjából is meghatározó – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Munka és család című szakmai fórumán.

Novák Katalin közölte, a kormány azon dolgozik, hogy a munka-család egyensúly minél inkább megvalósuljon, ezt segíti a munkahelyvédelmi akció, a gyed extra, a bölcsődefejlesztések, a kisgyermekes szülőknek biztosítandó részmunkaidő, valamint a januárban életbe lépő nagyszülői gyed.

A női foglalkoztatottságról szólva azt hangsúlyozta, hogy ezen a téren még jelentős tartaléka van az országnak. A 3-6 év közötti gyereket nevelő nők foglalkoztatottsága meglepően magas, 75,3 százalék, a három év alatti gyereket nevelő nőknek azonban csak 15,4 százaléka dolgozik – mondta az államtitkár.
    
Közlése szerint a kormánynak nem célkitűzése utóbbiak foglalkoztatottságának emelése, ugyanakkor látni lehet, hogy óriási a potenciál ebben a körben, a rugalmas munkavégzés terjesztésével pedig ők is több lehetőséget kaphatnának.
    
Novák Katalin az atipikus munkavégzés keretfeltételeinek megteremtését a jövő egyik nagy feladatának nevezte, ehhez azonban – szerinte – kultúraváltásra is szükség van, hogy meglegyen a munkáltató felől is a bizalom a munkavállaló irányába, hogy otthonról is lelkiismeretesen dolgozik majd.
    
Az államtitkár kitért arra is, hogy munkahelyi bölcsőde egyelőre kevés van Magyarországon, jelenleg ugyanis csupán 11 működik összesen 75 férőhellyel, annak ellenére, hogy a klasszikus bölcsődékkel szemben jóval könnyebb ilyeneket létrehozni és működtetni. Számuk növelése érdekében jövőre jelentősen megemeli a kormány a finanszírozásukat: míg az idén gyerekenként évente 180 ezer forinttal támogatta ezeket, 2020-tól a nonprofit és költségvetési szervek munkahelyi bölcsődéi már gyerekenként évente 700 ezer forint támogatást kapnak, a forprofit vállalatokéi pedig 350 ezret – mondta Novák Katalin.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.