„A jó célokhoz mindig ad erőt az Isten”

facebook megosztás

Ferenc pápa történelmi jelentőségű, csíksomlyói látogatását hatalmas érdeklődés övezi, de a hargitai község a vasárnapi szentmisét követően sem marad zarándokok nélkül: a jövő hétvégi, pünkösdi búcsúra várhatóan több százezren érkeznek majd az anyaországból és szerte Európából. A Nagykanizsától mintegy 35 kilométerre fekvő Somogysámsonból hamarosan szintén útra kel katolikusok egy csoportja, hogy a székelyek leghíresebb Mária-kegyhelyén ünnepelje a Szentlélek kiáradását.


Székelykapu feliratát készítik a csíksomlyói hegynyeregben, a Hármashalom-oltár felé vezető úton, Ferenc pápa június elsejei miséjének helyszínén (Fotó: MTI)

A somogysámsoni plébánián évről évre szerveznek zarándoklatot a csíksomlyói búcsúra. A marosludasi származású Papp Szabolcs atya gyerekkora óta visszatér a nyeregbe, s mint mondja, akkoriban nem volt olyan év, hogy ne ázott volna bőrig hittanos társaival a szabadtéri szentmisén. Az esőért kárpótolta őket az az élmény, hogy részesei lehettek a magyar összetartozás egyik legszebb és legkifejezőbb gesztusának.

– Csíksomlyó egy meghatározó találkozási pont a katolikus magyarok számára – fogalmaz a plébános. – Az évek során szoros barátságok születtek itt. Például első szolgálati helyem, a veszprémi Szent Margit-plébánia egyfajta testvérgyülekezeti kapcsolatot ápolt a helyiekkel, ennek részeként pedig rendszeresen vendégül láttuk egymást a búcsúk alkalmával. Sőt, amiben lehetett, kölcsönösen segítettük közösségeinket.

A hívek által csak Szabi atyának szólított pap és a somogysámsoni zarándokok, ahogy eddig, most is Csíkszentimrén szállnak meg. Tavaly még végigsétálták a 16 kilométeres távot, idén azonban – tekintettel az idősebbekre – már busszal utaznak Csíkszeredáig, ahonnan gyalogszerrel folytatják útjukat.


Szabi atya: Ha hittel mennek oda, a Jóisten megadja nekik a szükséges erőt (Fotó: Gergely Szilárd)

– A meredek hegyoldalon több járás vezet felfelé, ezek mindegyike önmagában is elég megterhelő lehet. Ugyanakkor minden évben látni olyan idős embereket, akik hősiesen felküzdik magukat a nyeregbe. Ez is azt mutatja, ha hittel mennek oda, a Jóisten megadja nekik a szükséges erőt ahhoz, hogy felérjenek. Nincs ez másként a hétköznapokban sem: ha vannak jó céljaink, és kérjük a Jóisten segítségét, biztosan gondja lesz ránk.

A Homokkomáromot is rendszeresen felkereső plébános szerint egy zarándoklat legalább annyira szolgálja a hitbéli megerősödést, mint a közösségépítést. Somogysámson mellett több más fíliát is ellát, s rendszeresen találkozik az elöregedő falvak problémájával. Mint mondja, van olyan templom, ahol a miséken mindössze két-három hívő jelenik meg.

– Magyarország ma már valóban missziós területnek számít, és ha nem teszünk valamit, hamarosan templomokat kell bezárni, mert nem lesz kinek szentmisét bemutatni. A nagyobb ünnepeken, persze, megtelnek a padok, de jó lenne, ha az emberek az év többi részén sem szakadnának el Istentől.

Papp Szabolcs arról is mesélt, a Belső-Somogyban élő cigányság meghatározó részét képezi a helyi katolikus közösségeknek. Sokan mélyen őrzik a vallásosságukat, és gyakran hétköznap is elmennek egy-egy misére. Vannak, akik közfoglalkoztatás keretében segítik rendbe hozni a somogysámsoni plébániát. Amikor ideje engedi, Szabi atya velük együtt glettel és fest, munka közben pedig előfordul, hogy szóba kerül a hit.

– Mélyen megérintett, amikor az egyik munkás egyszer arra kért: amíg dolgozunk, imádkozzunk együtt. Örömmel tettem eleget ennek a kérésnek. Olyan is előfordult, hogy az egyház valamely tanításáról kérdeztek, esetleg arról, amit a vasárnapi prédikációban hallottak. Néhányuk még az általános iskolát sem fejezte be, ennek ellenére nagyon jókat beszélgetünk. Hogy mindennek milyen gyümölcse lesz, az már csak azon múlik, kiben mit indít el a Szentlélek.

Nemes Dóra

* * *

Ferenc pápa május 31-én érkezik Romániába, és június elsején mutat be szentmisét Csíksomlyón. Az apostoli látogatást megelőzően a Szentatya így fogalmazott: „Közétek jövök, hogy járjunk együtt. Együtt járunk, amikor megtanuljuk megőrizni gyökereinket és a családot, amikor oltalmazzuk a gyermekek jövőjét és a mellettünk élő emberét, amikor meghaladjuk félelmeinket és előítéleteinket, amikor engedjük leomlani az egymástól szétválasztó korlátokat.”

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.