A megyeszékhelyen verekedő fiatalok beismerték tettüket – próbára bocsátotta őket a bíróság

A Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Gaider Bálint vezette büntetőtanácsa 2019. június 18. napján hozott jogerős elsőfokú ítéletet annak a három fiatalnak a perében, akik az egyik megyeszékhelyi parkban verekedtek. A Vizslaparkban balhézó fiatalok bűnügyéről korábban hírportálunk is beszámolt. Az ítélethozatal részleteiről a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjét, dr. Bartalné dr. Mentes Juditot kérdeztem, aki nem csupán az ítélet meghozataláról, de arról is tájékoztatást adott, hogy mit is jelent a próbára bocsátás?

A vád szerint 2018. február 15-én a zalaegerszegi Vizslaparkban található emlékműnél az I. rendű vádlott lökdösni kezdte a sértettet, majd ököllel arcon ütötte, mivel haragudott rá, mert valakitől azt hallotta, hogy a fiú azzal dicsekszik, hogy meg tudja őt verni.

Ezalatt a II. és III. rendű társai a sértett barátaival verekedek. Majd ők is csatlakoztak társukhoz és együtt bántalmazták az elsőként megtámadott fiút. Az I. rendű vádlott többször megütötte, II. rendű társa hasba ütötte és combon rúgta, míg III. rendű barátjuk többször térden rúgta – az időközben földre kerülő – sértettet.

A vádlottak a 2019. június 18-án megtartott előkészítő ülésen a tárgyalás tartása jogáról lemondtak, beismerő vallomást tettek, amelyeket a bíró elfogadott. A Zalaegerszegi Járásbíróság a fiatalkorú vádlottakat társtettesként elkövetett garázdaság miatt ítélte el. Ezen felül az I. rendű vádlott bűnös testi sértés vétségében,mint társtettes, a II. rendű vádlott ugyanennek kísérletében, míg III. rendű társuk két rendbeli testi sértés vétségében, valamint egy esetben, mint társtettes testi sértés vétségének kísérletében.

Büntetésként az I-II. rendű vádlottakat 1 év 6 hónap, míg a III. rendű vádlottat 1 év 10 hónap próbára bocsátotta, továbbá mindhármukkal szemben pártfogó felügyeletet rendelt el.

Az ítélet jogerős.

Papp Attila

------------------------------

Mit jelent a próbára bocsátás?

A bíróság a vétség, valamint a háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett miatt a büntetés kiszabását próbaidőre elhalaszthatja, ha alaposan feltehető, hogy a büntetés célja intézkedés alkalmazásával is elérhető.   

Nem bocsátható próbára:
a) aki visszaeső,
b) aki a bűncselekményt bűnszervezetben követte el,
c) aki a szándékos bűncselekményt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a végrehajtás befejezése előtt követte el, vagy
d) aki a szándékos bűncselekményt a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaideje alatt követte el.

A próbaidő tartama egy évtől három évig terjedhet, a tartamot években, vagy években és hónapokban kell meghatározni.

A próbára bocsátott pártfogó felügyelet alá helyezhető. A pártfogó felügyelő a közösségi büntetések végrehajtásával, az elkövető közösségben történő ellenőrzésével elősegíti a büntetőjogi következmények maradéktalan érvényesülését, a közösség biztonságának, védelmének erősítését; támogató tevékenységével növeli az elkövető társadalmi integrációjának esélyét. Ha a próbára bocsátott a pártfogó felügyelet magatartási szabályait megszegi, a próbaidő egy alkalommal, legfeljebb egy évvel meghosszabbítható.