A rácsok mögül fenyegette élettársát, továbbra sem szabadulhat

facebook megosztás

A Nagykanizsai Járásbíróság 2019. június 24-én, már az előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott annak a férfinak a büntetőügyében, aki a börtönből fenyegette és zaklatta volt élettársát. Az ítélethozatal részleteiről a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjét, dr. Bartalné dr. Mentes Juditot kérdeztem.

A vád szerint a férfit 2014 novemberében a bíróság súlyos testi sértés bűntette miatt 2 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte. Bevonulását megelőzően élettársi kapcsolatban élt egy nővel, e kapcsolatból egy gyermekük született. A férfi börtönbe vonulása után a nő több szerelmi kapcsolatot is létesített, ami a vádlottat felháborította. Részben emiatt, részben, mert szerinte a sértett kiskorú gyermeküket nem megfelelően látta el, először – 2016. október 11-én, majd 2016. december 25-én – telefonon, majd 2017 januárjában, 3 levélben életveszélyesen megfenyegette. Ezért a bíróság – a volt élettárs sérelmére elkövetett zaklatás bűntette miatt – 2018 márciusában 90 nap elzárásra ítélte.

Ezt követően a vádlott 2018. október 14-én és 2018. november 8-án a börtönből ismét levelet írt volt élettársának. A férfi a levelekben – amellett, hogy kérte vigyék el hozzá karácsonyi beszélőre kiskorú fiát és közölte szabadulási terveit – a nőt trágár szavakkal illette, szidalmazta, őt és rokonait életveszélyesen is megfenyegette.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség a férfit – mint többszörös visszaesőt – folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntettével vádolta meg. Az előkészítő ülést a bírósági távmeghallgató rendszer segítségével folytatták le a járásbíróság erre a célra kialakított tárgyalótermében. A vádlott a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben kísérhette figyelemmel a tárgyalást. A férfi a váddal egyezően ismerte be bűnösségét, tettét megbánta.

A Nagykanizsai Járásbíróság – mint többszörös visszaesőt – bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntettében, és ezért 7 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet meghozatalakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott többszörös visszaeső, azonos sértett sérelmére már korábban is követett el hasonló bűncselekményt, a folytatólagos elkövetést, valamint azt, hogy a zaklatást büntetés-végrehajtási intézetből követte el. Enyhítő körülményként a vádlott beismerését, megbánó magatartását és az igazságügyi szakértő által megállapított antiszociális személyiségzavarát vette figyelembe.

Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és a védője tudomásul vette, így az jogerős.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.