A sokoldalú bodza, amit nem csak szörp formájában fogyaszthatunk

facebook megosztás

A nyár egyik leginkább kedvelt itala a bodzaszörp, vagy a belőle készült limonádé, de ha kellő odafigyeléssel dolgozunk vele, megismerjük virágát, bogyóit, akkor akár a megfázást és a pattanásokat is elűzhetjük a bodzával.

Mikor van szezonja?

Áprilistól júniusig gyűjthetjük a fekete bodza virágát, majd júliustól a gyümölcsét és leveleit. Termése sötét színű bogyó, melynek szintén van gyógyhatása. Ezt nyár végén, augusztusban, szeptemberben gyűjtjük. Bodzavirágzáskor az intenzív illata már-már zavaró is lehet, de ezen vegyületnek köszönhető a bodza jótékony egészségügyi hatása.

Miért olyan egészséges?

Alacsony a kalóriatartalma, és tele van antioxidánsokkal. Magas a C-vitamin-tartalma: 100 gramm gyümölcsben 35 mg C-vitamin van, ami az ajánlott napi bevitel 60% -át teszi ki. A-, D-, E-, B6- és B12-vitamint is találunk benne. A bodzában nagyobb mennyiségben vas és kálium, de cink, réz, szelén, tiamin, foszfor, kalcium, riboflavin is van benne.

Milyen betegségekre lehet gyógyír?

A virágok finom muskotályos aromájúak, nyersen vagy főzve fogyaszthatjuk őket. A népi gyógyászatban a szárított bogyók vagy a belőlük készült gyümölcslé az influenza, fertőzések, isiász, fejfájás, fogfájás, szívfájdalom és idegfájdalom kezelésére szolgáltak. Gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, bőrpuhító, hashajtó hatású, főzet formájában hörgőgyulladás, arc – és homloküreg-gyulladás kezelésére és az izzadás elősegítésére használják.

Remek nyákoldó szer, amikor kapar a torkunk, vagy a köhögés kínoz, akkor gargalizálhatunk is a belőle készült langyos főzettel. A virágokból készült gyógytea megfázásra, köhögésre, asztmára és reumás fájdalmakra gyógyír. Forrázata borogatásként, tisztítóként, lemosóként tonizálja és ragyogóvá teszi az arcbőrt. A bodza kedvező hatással lehet a szív és a véredények egészségére, csökkentheti a koleszterinszintet, segít a pattanások, kelések és bőrkiütések tisztításában, folyadékként pedig általános vérzéscsillapítóként is alkalmazzák. Illóolajai nyugtatólag hatnak, emiatt alvászavarok esetén is alkalmazhatjuk.

Mire használhatjuk még a konyhában?

Készíthetünk belőle teát, ha egy kanál bodzavirágot beleteszünk 250 ml forró vízbe, majd leszűrjük és mézzel édesítjük. Étkezések után, naponta háromszor fogyasszunk egy bögrével. A virágzatot a leggyakrabban szörpök készítéséhez használják, de bodzapezsgőt is megpróbálhatunk belőle. A bodzaszörp és a limonádé elkészítéséhez is csak vízre, cukorra, citromra és bodzavirágra van szükségünk, ezért is olyan népszerű.

Bogyójából készíthetünk mártásokat, lekvárt, bort vagy akár likőrt is. A friss gyümölcsöt felhasználhatjuk fagylaltok, krémek készítésére, de tehetjük gyümölcssalátába, süteményekbe is.

Melyik fajtájával vigyázzunk?

A mérgező bodza, azaz a gyalogbodza virágain jellemző a piros szín, míg az ehető bodza virágában nincs piros. Termése és ágai felfelé állnak, és inkább lágyszárú. A fekete bodzát, azaz az ehető verziót is óvatosan fogyasszuk, hajtásai és kérge enyhén mérgező. Bogyója nyersen enyhén mérgező, amit azonban főzéssel, hőkezeléssel semlegesíteni lehet.

Vigyázzunk vele, hogy csak éretten együk, mert az éretlen gyümölcs cianid-ot tartalmazhat, ami mérgező. Forgalmas utak mellől ne szedjünk növényt, az úttól legalább 500 méter távolságra lévő növények már kevésbé szennyezettek.

Forrás: termalfurdo.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.