Cseresnyés: jogharmonizáció és aktualizálás a cél

Az Országgyűlés a hosszú távú részvényesi szerepvállalás ösztönzéséről és egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvénytervezet általános vitájával folytatta munkáját szerdán este.    

Előterjesztőként felszólalva Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a törvényjavaslat elfogadásával uniós kötelezettséget teljesít a parlament, ugyanakkor választ ad számos ponton a pénzügyi-világgazdasági válság teremtette új helyzetre is.    

Példaként említette, hogy a tőzsdei cégek esetében ezzel hatékonyabbá válik az ellenőrzés rendszere, erősödnek a kisbefektetők lehetőségei, jogai, a törvény előírja, hogy azonosíthatóak legyenek az ilyen vállalatok részvényesei, és azokat elektronikus úton regisztrálják, így gyors és hatékony értesítési rendszert alakítva ki a számukra.    

Az előírások között említette, hogy az intézményi befektetőknek nyilvánosságra kell hozniuk befektetési politikájukat, a tervezet pedig azt is szabályozza, hogy nem vehetnek részt a döntéshozatalban azok, akik érdekeltek az adott üzletben.    

Az államtitkár ide sorolta azt is, hogy önkéntesből kötelezővé válik e társaságok számára, hogy legyen javadalmazási politikájuk igazgatóik, felügyelő bizottsági tagjaik és vezérigazgatóik számára.    

Az államtitkár jelezte: a törvényjavaslat a zálogjogot, az elektromos járműveket, a légi és a vízi közlekedést vagy a fogyasztóvédelmet szabályozó előírásokat is érinti.

MTI