GasztroKanizsa: A nyári kedvenc

2019. jún. 22.

Salamon Ferencné Györgyi nemcsak a fodrász szakmáját szereti, hanem a sütés-főzés is a kedvenc időtöltései közé tartozik. Ha hazalátogatnak az unokái, a két nagyfiú, Edvárd és Richárd mindig tudja, hogy a legfinomabb ennivalókkal várja őket a mama a konyhában. Györgyi bízik benne, hogy a most egy éves Emma is ugyanúgy szereti majd a nagyi főztjét, mint a fiúk.


Salamon Ferencné Györgyi a tortához a kertjében szedte az epret (Bakonyi Erzsébet)

Amióta a férjével kiköltöztek a belvárosi lakásukból a sánci szülői házba, nemcsak a házimunka tölti ki a szabadidejét, hanem a virágos kert is, amit Ferivel együtt gondoznak. Estefelé pedig a teraszon üldögélve gyönyörködnek az illatos, színes virágokban. A hétvégén sütött gyümölcstortához a kiskertben szedte az epret.

A gyümölcstorta hozzávalói:

A tésztához:

4 tojás, 10 evőkanál víz, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 vaníliás cukor és fél sütőpor.

A krém hozzávalói:

3 dl tejszín, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 4 dl kefir, 2 zacskó zselatin, 4 dl víz vagy szörp a zseléhez a torta tetejére.

Elkészítése:

A négy tojás sárgáját 10 evőkanál vízzel, 20 dkg cukorral habosra felverjük, majd a lisztet, a sütőport és a tojás kemény habját belekeverjük. Gyümölcstorta formába öntjük, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Míg hűl a tészta, a tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá felverjük. Ezután 2 dl kefirt felmelegítünk, elkeverünk benne 1 zacskó zselatint, majd folyamatosan hozzáadjuk a maradék kefirt, és az egészet rákenjük a kihűlt tésztára. Feldíszítjük eper vagy málnaszemekkel. Télen őszibarackbefőttel is nagyon finom. Végül a tetejét vízben, vagy szörpben oldott zselatinnal befedjük.

Bakonyi Erzsébet