GasztroKanizsa: Bográcsos csirkepörkölt só nélkül

2019. jún. 15.

Cziczeli Gyula még sosem nevezett be főzőversenyre, de barátai meghívásának nem mond nemet, és mindig meglepi őket az általa kitalált újdonságokkal. A hirtelen jött hőség sem szegi a kedvét, ha főzésről van szó.


Cziczeli Gyula némi fejtörést okozott… (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Legutóbb épp egy kanizsai meghívásnak tett eleget a Molnáriban élő fiatalember, s a csirkecombból, szárnyból és lábból főzött pörköltjével némi fejtörést is okozott nekik a kóstoláskor. A titkos receptjének nagy részét megosztotta a kíváncsiskodókkal. Az alkalmi szakács az általános iskola befejezése után állt a tűzhely mellé, és figyelte, miként formálódnak, alakulnak át étvágygerjesztő ízes étellé nagymamája keze nyomán a kertben megtermelt alapanyagok. Az ő receptjei felhasználásával húsz éve egyedül főz, s ha kedve tartja, süteményt is süt. Most éppen a hatlapos és az almáspite a kedvence.

A bográcsos csirkepörkölt hozzávalói:

Hat kg hús, kilogrammonként 15 dkg mangalicaszalonna, ízlés szerint őrölt bors, vöröshagyma, fokhagyma. A sóban pácolt házi füstölésű mangalicaszalonna miatt nem használt fel hozzá sót.

Elkészítése:

Az apró kockára vágott szalonnát és a vöröshagymát megpirította, majd összeturmixolta. Ez adta a pörkölt sűrű szaftját. Belerakta a húst, felöntötte vízzel, és forrás után kis lángon, 1,5 óráig főzte, bugyogtatta a hagyományosnak éppen nem mondható pörköltet, s a végén megborsozta. Ebéd előtt egy találós kérdést is intézett a társasághoz. Azt azonban, hogy a piros paprika helyett milyen fűszerrel színezte meg az ételt, egyelőre nem árulta el senkinek.

Míg ropogott a tűz a bogrács alatt, tárcsán resztelt sertésmájat is sütött, hogy ne éhezzen senki sem. A mamája tanítása szerint 3-5 percig sütötte a májat a hagymával, majd rászórta a fokhagymát, és végül az egészet megsózta.

Bakonyi Erzsébet