GasztroKanizsa: Sertésborda hentes módra

facebook megosztás

A 2015-ben újjáalakult Bajcsai Nyugdíjas Klub rendszeres résztvevője a kanizsai főzőversenyeknek. Az idei, Csónakázó-tónál megrendezett Idősek majálisán a versenykiírásnak megfelelően Szabó István klubtag kezébe adta a fakanalat a csapat, őt indították a megmérettetésen, ahol harmadik helyezést értek el.


Szabó István sertésbordája a főzőversenyen is sikert aratott (Fotó: Kanizsa Médiaház)

Eddig mindig nők indultak a főzőversenyeken, amit sorra meg is nyertek. Idén magától értetődőnek tartották, hogy István vegye át az irányítást, hiszen már többször bizonyította, otthonosan mozog a konyhában, és disznóvágáskor is lehet számítani a közreműködésére. Ő volt az ötletgazda, a sertésborda receptjét is a saját tapasztalatai alapján állította össze a hentes – tudtuk meg Marczin Jenőnétől, a klub vezetőjétől.

Sertésborda hentes módra

Hozzávalók:

1 kg karaj, 30 dkg liszt, só, bors, 50 dkg füstölt szalonna, 30 dkg szeletelt sonka, 10 db nagyobb ecetes uborka, 50 dkg zsír, 1 kis doboz fácán sűrített paradicsom és előfőzött rizs a körethez.

Elkészítése:

A karajt megmossuk, vékonyra felszeleteljük, és a széleit bevágjuk (kb. 15 szelet lesz belőle). A szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe hempergetjük, és a zsíron elősütjük. Ezt követően egy másik lábasba szedjük és félretesszük. A szalonnát csíkokra vágjuk és a hús szaftján üvegesre pirítjuk, majd a csíkokra vágott sonkával és ecetes uborkával tovább sütjük. A sűrített paradicsomot zsíron rozsdabarnára pirítjuk, megszórjuk liszttel, és annyi vízzel öntjük fel, hogy elegendő szaftunk legyen a húshoz. Felforraljuk, és ha híg lett, akkor lisztet szórunk rá, ha sűrű, akkor vízzel hígítjuk. Ebbe a szaftba visszarakjuk az elősütött hússzeleteket, a szalonnát, az uborkát, a sonkát, és fedő alatt puhára pároljuk a húst. Ízesíthetjük vargányával, megszórhatjuk petrezselyem zölddel, és rizs körettel tálaljuk. Ehhez egy fazékban vizet forralunk, teszünk bele sót, és az előfőzött tasakos rizst 5-10 percig főzzük benne.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.