Gázkészülék- és csőhálózat-szerelők tettek mestervizsgát

A gyakorlati feladatokkal kezdődött pénteken a gázkészülék- és csőhálózat-szerelők mestervizsgája. A tizenöt vizsgázó száznyolcvan órás képzés után adott számot tudásáról. – Nagyon, nagyon régi időkben úgy történt a mestervizsga, hogy a meglévő mesterek összeálltak, és előttük kellett a hallgatóknak, a jelentkezőknek mestervizsgát tenni, és ők döntötték el, hogy befogadják-e maguk közé ezeket a jelentkezőket. Most ugyanez a helyzet áll fent, ugyanis ma a vizsgáztatók – jómagam és a két gyakorlati vizsgáztató kolléga is – mind mesterek vagyunk. Nagyon örülnénk, ha mind a tizenöt kollégát magunk közé tudjuk majd a vizsga végén fogadni – árulta el Szécsényi Lajos vizsgaelnök.


A vizsgán már látszott, hogy a szakemberek jól felkészültek

A vizsga helyszínét a Heat-Gázgép Kft. biztosította. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara hosszú ideje ápol jó kapcsolatot a céggel, ami 2017-ben a tehetséggondozásért a Genius Loci díjban, 2019-ben pedig Kiváló Gyakorlati Képzőhely elismerésben részesült. – Elsősorban szakmai képzések terén találkoztunk, gépész szakmacsoportban – szerkezetlakatosokat, hegesztőket képzünk, 2007 óta működik a tanműhely. Idén először kaptunk egy felkérést, hogy a mesterképzésben, a gyakorlati felkészítésben és a gyakorlati vizsgára biztosítsunk tanműhelyi lehetőséget, illetve egy szóbeli vizsgára tantermi lehetőséget. A régi kapcsolatra való tekintettel ennek most eleget tettünk a kamara felé – mondta Dolezsár Jácint, a Heat-Gázgép Kft. gyakorlati oktatásvezetője. 

A vizsgán már látszott, hogy a szakemberek jól felkészültek.  Mesternek lenni pedig nemcsak presztízst jelent, hanem lehetőséget is a tudás továbbadására, a tanulók  fogadására. A szakképzési törvény előírásai szerint gyakorlati oktató ugyanis csak az lehet, aki mestervizsgával rendelkezik. – Igazából valahol ez a szakmánknak a csúcsa. Ugye, mindenki arra törekszik, hogy mester lehessen, tehát a szakmájában amit lehet, azt elérjen. Lehessen tanulót fogadnunk, hogy a tudást továbbadjuk a fiataloknak, plusz a vállalkozás fejlesztésében is segít előre lépni – hangsúlyozta Takács Zsolt.

A mesterjelöltek közül 11-nek az oktatási- és vizsgaköltségét az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Fejlesztési Alapból támogatta. A leendő mesterekre a gyakorlati vizsga után még írásbeli és szóbeli megmérettetés várt.