Gyűrűt kaptak a kisgólyák Kiskanizsán és Korpaváron is

Gyűrűt kaptak a kisgólyák Kiskanizsán és Korpaváron. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint az E.ON-nal együttműködve tart gólya roadshow-t Zala megyében. A szakemberek azért raknak színes jelölőgyűrűt a fiókák lábára, hogy a későbbiekben nyomon tudják követni a madarak fejlődését, illetve vonulási útját.

Kosaras emelővel közelítették meg a fészkeket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai az elektromos hálózat kikapcsolása után. A nem mindennapi jelenetet többen is figyelemmel kísérték Kiskanizsán. A gólya roadshow-k egyik célja éppen az, hogy népszerűsítsék a madár- és természetvédelmet.

– Örülök, hogy eljöttem, és láthattam ilyen közelről egy fiókát – mondta az egyik nézelődő.

A kampányszerű gyűrűzés Zala megye több pontját érintette, a szakemberek jártak Miklósfán, Becsehelyen, Letenyén és Korpaváron is.

– Viszonylag sok helyen van gólya, sok pár kezdett fészkelésbe, ugyanakkor valószínűleg a hűvös, csapadékos május miatt a fiókszám nem olyan nagy, sőt, egy-két fészekben meg is hiúsult a költés – mondta el kérdésünkre Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai-ökológiai szakreferense.


Szinai Péter és munkatársa az egyik fiókát gyűrűzi. A színes karikán egy azonosítószám és az ország jelzése is szerepel

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának működési területén több mint 150 helyszínen magasítottak és könnyítettek ki fészkeket, valamint alakítottak madárbaráttá veszélyes oszlopokat egy pályázat jóvoltából. A munkálatokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és az áramszolgáltatóval együttműködve végezték.

– Nagyon sok segítséget kapunk a nemzeti parkoktól, madárvédelmi szakemberektől azért, hogy a hálózatunkat úgy tudjuk működtetni, hogy a környezetünknek és az állatvilágnak ez a lehető legjobb legyen. Mindig, amikor új gólyafészektartót helyezünk ki, akkor szakemberekkel egyeztetünk ezeknek a pontos helyéről, vagy ha átalakítást végzünk, akkor is segítenek. Az együttműködés egy fontos és visszatérő eleme a gólyagyűrűzés. Ilyenkor mi abban tudunk segíteni, hogy a természetvédelmi őrök biztonságban el tudják végezni ezt a munkát – tájékoztatott Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. regionális kommunikációs szakreferense.

Hogy mennyire sikeres a Fajmegőrzési program, az a madarak fejlődésének, vonulási útjának és túlélési rátájának a nyomon követéséből derül ki, mindezt pedig a gyűrűzés teszi lehetővé. Magyarországon 4500-5000 párra tehető a gólyaállomány, a Dunántúlon enyhe csökkenés, az Alföldön pedig enyhe növekedés tapasztalható.