Hétfőn már a perbeszédekkel folytatódik a rezi fojtogató, B. J. I. büntetőügye, aki 2007 tavaszán ölte meg a saját unokahúgát

A fojtogatón kívül bíróság elé áll a 37 éves H. Sz. is, aki egy neki segíteni akaró, nagykanizsai mentőápolót rúgott meg, még 2018 őszén.

Megfojtotta az unokahúgát

2019. május 6-án tartotta meg az első tárgyalási napot a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa annak a férfinak az ügyében, aki 2007-ben megfojtotta unokahúgát, majd holttestét elásta a pincében. Akkor a bíróság meghallgatta a megfojtott lány szüleit, és egykori osztálytársait is. Holnap további tanúk meghallgatásával, illetve a perbeszédekkel folytatódik B. J. I. bűnpere.

A vád szerint a vádlott 2006. évet megelőzően szexuális viszonyt tartott fenn az akkor 16 éves unokahúgával. A férfi ebben az időben édesanyjával lakott egy zalai kistelepülésen, ahol a sértett alkalmanként meglátogatta. A vádlott az együttlétekért pénzt és cigarettát adott a lánynak.

2007. május 16-án reggel a sértett nem szállt fel arra a buszra, amellyel iskolába szokott járni, helyette a vádlottat látogatta meg, hogy pénzt kérjen tőle. Ez alkalommal vitatkoztak, majd a férfi egy zsinórt tekert a lány nyaka köré és megfojtotta. Miután a sértett délután nem ért haza, szülei keresni kezdték az ismerősöknél, rokonoknál. A keresésbe a vádlott is bekapcsolódott annak ellenére, hogy a lány holttestét napközben édesanyja házának pincéjében elásta.

A 2019. március 7-én megtartott előkészítő ülésen a férfi bírói kérdésre kijelentette, hogy beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Bár bevallotta bűnösségét, vallomástétele akadozott, az általa elmondottak nem egyeztek meg mindenben a vádiratban foglaltakkal. A férfi a bíróság előtt például az elkövetés idejeként egy nappal későbbi időpontot határozott meg, valamint elmondása szerint a sértettel csak a gyilkosság napján létesített szexuális kapcsolatot, azt megelőzően nem. Nyilatkozatát a bíróság aggályosnak tartotta, úgy ítélte, nem alkalmas arra, hogy az előkészítő ülésen döntést lehessen hozni az ügyben, így azt tárgyalásra utalta.

A bíróság 2019. május 6-án a vádlott további kihallgatásával kezdte meg a bizonyítási eljárást. A férfi vallomásában kifejtette, hogy a lány 2007. május 16-án reggel valóban meglátogatta, pénzt kért tőle, de nem kapott, így pár perc után távozott a házból. A sértett aznap este ismét megjelent nála, hogy még több pénzt kérjen, ekkor szólalkoztak össze. A vádlott győzködte a lányt, hogy menjen haza a szüleihez, ő azonban inkább öngyilkossággal fenyegetőzött, s tovább becsmérelte a férfit, aki erre elvesztette a fejét, s a lányt megfojtotta. Eszközként azt a zsinórt használta, amely az elhunyt nadrágjából származott. A vádlott korábbi vallomásaival ellentétben most a bíróság előtt tagadta, hogy valaha is létesített szexuális kapcsolatot a sértettel, állítása szerint húgaként szerette őt, nőként sohasem tekintett rá.

Az eljárás a sértett szüleinek, s volt osztálytársának meghallgatásával folytatódott. A bíróság az általuk elmondottakból megpróbálta rekonstruálni a lány és szüleinek kapcsolatát, majd a tárgyalás az igazságügyi szakértők véleményének ismertetésével zárult. Ezek nem zárták ki, hogy a holttest nyaki csigolyái között talált anyagmaradvány a fojtogatáshoz használt zsinórból származik.

Ittas volt a 37 éves H. Sz., amikor rátámadt a mentősökre Nagykanizsán

Csak segíteni akartak a mentősök egy ittas, 37 esztendős férfinek a tavalyi esztendő novemberében, de ő nem volt túl hálás: megtámadta a mentőápolót. Nagyon rosszul tette, hiszen, akár 5 évnyi szabadságvesztéssel is büntetheti a bíróság azt, aki közfeladatot ellátó személyre – vagy akár hivatalos személyre – támad. H. Sz. büntetőügyében holnap tartja a nyilvános előkészítő ülést a Nagykanizsai Járásbíróság: ítéletet dr. Török Judit bíró hoz majd a perben.

A 37 éves, nagykanizsai férfi 2018. november 1. napjának délelőttjén, ittas állapotban feküdt a járdán a nagykanizsai Takarék utca és Bolyai utca kereszteződésében, ezért az arra közlekedők mentőt hívtak hozzá. A hívás nyomán a helyszínre érkezett az Országos Mentőszolgálat gépkocsijával egy mentőápoló és a gépkocsivezető, akik felsegítették a terheltet, a mentőautó betegterébe ültették, majd a mentőápoló az ülésben biztonsági övvel rögzítette.

A férfi ezt követően kiabálni kezdett vele, trágár szavakkal szidalmazta, majd kétszer megrúgta a jobb térdén, ami miatt a sértett hátratántorodott. A sértett mentőápoló próbálta megnyugtatni a terheltet, majd ismét megközelítette, ám a férfi ököllel többször is feléje ütött, amely ütések elől a sértett elhajolt. A mentőápoló ezután rendőri segítséget kért, majd a terheltet rendőri kísérettel szállították be a nagykanizsai kórházba. A sértett a rúgások következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, amely miatt nem terjesztett elő magánindítványt.

Ettől függetlenül, mivel a mentősök bármely „formájú” megtámadása súlyos bűncselekménynek minősül, ezért a Nagykanizsai Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a 37 éves, kanizsai férfi ellen.

Papp Attila