Horvát Államiság Napját és a nagykanizsai konzulátusának megalakulása 20. évfordulóját ünnepelték a városban

A Horvát Államiság Napját és a szomszédos ország nagykanizsai konzulátusának megalakulása 20. évfordulóját ünnepelték ma a városban. A rendezvényen emléktáblát is avattak, amit Suha György és Mladen Andrlić nagykövet, valamint Koósz Attila, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja leplezett le.    

Koósz Attila tiszteletbeli konzul fogadta a kettős ünnepi rendezvényre érkezőket a nemrégiben felújított nagykanizsai konzulátuson. A programon elhangzott: a két ország közötti jó viszonynak és a kanizsai konzulátus kiemelkedő munkájának köszönhetően több közös, horvát–magyar pályázat valósult már meg, és ezeket újak is követhetik. Azt kell, hogy mondjam, kitűnő kapcsolatot ápolt az elmúlt évtizedekben Horvátország és Magyarország. Köszönet ezért a konzuloknak. S ezt természetesen szeretnénk folytatni közös projektekkel, hogy minél közelebb hozzuk egymáshoz a horvát népet a magyarral - fogalmazott Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere.

A programon a tiszteletbeli konzul tisztséget 19 évig ellátó Karagics Mihály hangsúlyozta, az eltelt 20 év óriási eredményeket hozott a magyar – horvát diplomáciai kapcsolatokban. 20 év csak egy pillanat? - kérdezhetném. Lehet, de a magyar – horvát diplomáciai kapcsolatokban lényegesen többet jelent. Megváltozott, új világban, új reményekkel nyújtottunk egymásnak kezet magyarok és horvátok. Ilyen pozitív, kedvező politikai légkörben kezdte meg tevékenységét 20 évvel ezelőtt Nagykanizsán a Horvát Köztársaság konzulátusa - mondta.


Egy jubileumi emléktáblát is átadtak a mai ünnepségen

Az ünnepi program végén átadták a nagykanizsai horvát konzulátus jubileumi emléktábláját, majd a Híd a Murán – A folyó, amely összeköt minket című gyermekrajz-kiállítást nézhették meg a jelenlévők.