Így búcsúzik a Földünk utolsó két északi fehér orrszarvúja

Kenyában, az Ol Pejeta rezervátumban halt meg tavaly az utolsó hím északi fehér orrszarvú, Sudan (1973-2018). Sudan sírjától nem messze él Fatu és Najin, anya és lánya, az utolsó két ismert,még élő északi fehér orrszarvú a bolygón.

Fatu és Najin egy hatalmas, védett övezetben élnek, ahol szabadon barangolhatnak, azonban állandó felügyeletre szorulnak. Ugyanis a két, fenséges állatot egy pillanatra sem hagyhatják magukra a fegyveres őreik a 360 négyzetkilométernyi rezervátumban, hiszen a szarvaik miatt folyamatos fenyegetést jelentenek rájuk az orvvadászok.

Így, egy szakasznyi fegyveres katona és néhány állatgondozó napi 24 órán keresztül a két állattal tartanak, és velük együtt barangolják be a kenyai szavannákat. A két orrszarvú teljesen elfogadta a helyzetet, amire sajnos nagy szükség is van.

Az őrök 2018-ban fegyveres harcba keveredtek az orvvadászokkal, amely tűzharcban sikerült megvédelmezni az állatokat: a lövöldözés végén a bűnözők holtan maradtak az afrikai szavanna magas füvében.

Az állatgondozók és fegyveres őreik mindannyian egy kis táborban élnek Fatu és Najin közelében, távol családjuktól: a két orrszarvúról és vadvédelmi őreikről tucatnyi fotót tett közé a PetaPixel, amelyet ide kattintva tekinthetnek meg.

Kenyában, az utóbbi években hatalmas harcot folytat az állam az orrvadászat visszaszorításáért.2013-ban olyan vadvédelmi törvényt fogadtak el, ami alapján életfogytiglani börtönbüntetéssel vagy 200 000 dolláros bírsággal sújthatják a vadorzókat. 2018-ra jelentősen visszaszorult az orrvadászat, de a kenyai kormány végleg fel akarja számolni az orvvadászatot, ezért az idei esztendőtől már halálbüntetés is kiszabható a vadorzásért. A szigorítással párhuzamosan a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat(KWS)állományát is bővítik, és olyan felszerelést kapnak, amellyel felvehetik a versenyt az orvvadászokkal. Ugyanis Afrika nagy részén a vadorzás a szervezett bűnözői körök kezében van, akik csúcstechnológiával vadásznak a veszélyeztetett állatokra – adta hírül a News360.

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat közleménye alapján 2018-ban csupán 40 elefánttal végeztek a vadorzók, míg az előző évben 80-nal. Az elpusztult egyedek száma is jelentősen csökkent: idén 396, míg 2017-ben 727 példány pusztult el különböző betegségek, a szárazság, fulladás, territoriális harcok, baleset, orvvadászat vagy egyéb ok miatt.Kenyában az elefántok vadászata igen komoly problémát jelent. 2016-ban az afrikai országban gyújtották meg a világ legnagyobb elefántcsont-máglyáját, mintegy 105 tonna agyarat. Az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az elefántcsont értéktelen, ha nem az elefántokon van – számolt be a lassan javuló, de mégis pozitívnak tekinthető tendenciáról a National Geographic.

Papp Attila