Internetezzenek biztonságosan gyerekeink!

A gyermekek internethasználata számos kérdést vet fel. Hány éves korban kezdhetik? Kell-e korlátozni őket? És még sorolhatnánk. Ezekre igyekszünk választ adni.

Fotó: Pixabay

Használat

Manapság már szinte elkerülhetetlen, hogy akár a 3-4 éves gyerekek kezébe okostelefon kerüljön, vagy a szülők számítógépe elé üljenek. Kicsit idősebb korban pedig már teljesen megszokott a napi szintű internethasználat is. Ezzel alapvetően nem is lenne baj, a kérdés inkább az, hogy mit csinálnak a világhálón és mennyi ideig ülnek a képernyő előtt.

Veszélyek

Bármennyire is nem szeretnénk tudomást venni a témáról, sajnos számos veszély leselkedik a gyerekekre az interneten, éppen ezért, szülőként különösen oda kell figyelni online tevékenységeikre és bizonyos esetekben korlátozni is kell őket.

Ha nem is a legrosszabbakra gondolunk, még akkor is káros lehet a gyerek fejlődésére nézve egy nem neki való reklám, egy véletlenül megnyitott videó, vagy egy róla megosztott előnytelen fotó, mely a későbbiekben kellemetlenségeket okozhat.

Ezeken túlmenően azonban tény, hogy internetes zaklatással és visszaélésekkel is találkozhatunk a világhálón. Teljes mértékben megakadályozni nem biztos, hogy lehet, hacsak nem tiltjuk el a gyerekeket teljesen az internettől –ami valljuk be, nem a legjobb megoldás, sőt idősebb korban szinte kivitelezhetetlen–, viszont odafigyeléssel és tudatossággal a visszaélések esélye nagymértékben csökkenthető.

Megoldás

A megoldás a szülők kezében van, melyre több módszerük is lehet.

  • Korlátozás

A legkézenfekvőbb az, ha korlátozzák az internet elérhetőséget, vagy bizonyos programok használatát. Számos alkalmazás létezik úgy okostelefonra, mint számítógépre, mely segíti a szülők dolgát ezen a téren.

Kezdhetjük az otthoni Wi-Fi elérhetőség korlátozásával, vagy az okostelefonok többségébe beépített gyermekvédelem funkció használatával. Ennél azonban speciálisabb alkalmazások felé is vehetjük az irányt. Beállíthatjuk a napi internetezésre fordítható időt és időpontot, a napi telefonhívással töltött percek és SMS-ek számát, blokkolhatunk bizonyos honlapokat, vagy applikációkat, megakadályozhatjuk új programok letöltését. A lehetőség szinte határtalan, mindenki megtalálhatja a saját helyezetéhez leginkább hasznos –ingyenes vagy fizetős– applikációt, mellyel megvédheti gyermekét.

  • Mentorálás

A korlátozás azonban csak bizonyos korig jelenthet megoldást, hiszen egy idő után a gyerekek már magabiztosabban használják az internetet, mint szüleik. Nem jelent nekik különösebb gondot a különféle programok leállítása, kiiiktatása. Éppen ezért hosszútávon a megfelelő szülői nevelés, mentorálás a megoldás. Tanítsuk meg a gyerekeknek okosan használni a világhálót, mondjuk el nekik, hogy megfelelő jelszóval védjék tartalmaikat és tudatosítsuk bennük, hogy bármi gyanúsat észlelnek, inkább szóljanak! Ezenkívül amennyiben a  szülőkkel szívesen megosztják, mikor mit csinálnak az interneten, akkor nagy valószínűséggel elkerülhető mindenféle veszély, de legalábbis gyorsan orvosolható bármilyen probléma.

Forrás: Rackhost Zrt.