IV. Közép-európai Élelmiszer-pazarlás Elleni Konferencia Prágában

Az élelmiszer-pazarlás elleni fellépés fontosságára hívta fel az élelmiszeripar szereplőinek figyelmét Matt Simister. A Tesco közép-európai vezérigazgatója mindezt a június 5-én, Prágában tartott IV. Közép-európai Élelmiszer-pazarlás Elleni Konferencián tette. A környezetvédelmi világnapon rendezett eseményen az üzleti, kormányzati és nonprofit szféra képviselői gyűltek össze, hogy megoldásokat keressenek a közép-európai élelmiszer-pazarlás és a csomagolási hulladék visszaszorítására.

A Tesco immáron negyedik alkalommal rendezte meg a Közép-Európai Élelmiszer-pazarlás Elleni Konferenciát, ezúttal Prágában. A rendezvényen a régió üzleti, kormányzati és nonprofit szférájának képviselői gyűlnek össze évről évre Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról.

„Az élelmiszerpazarlás túl nagy probléma ahhoz, hogy egy vállalat egyedül, csak maga küzdjön ellene. Ezért nyomatékosan kérjük az élelmiszeripar szereplőit, hogy fogjunk össze és együttes erővel felezzük meg a globális élelmiszer-hulladék mennyiséget 2030-ra. Emellett arra is biztatjuk őket, hogy csatlakozzanak hozzánk és ők is tegyék közzé az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos adataikat.” – mondta Matt Simister, a Tesco közép-európai régiójának vezérigazgatója a rendezvényen. Hozzátette, hiszünk abban, hogy minden élelmiszercégnek transzparensnek kell lennie azt illetően, hogy mennyi élelmiszert pazarol működése során, mert így tudja a kritikus pontokat azonosítani, és kezelni ezeket.

Az élelmiszer-pazarlás rendkívül fontos probléma, ugyanis az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezetének becslése szerint a világon előállított élelmiszermennyiség mintegy harmada veszik kárba, ami nemcsak élelmezésügyi szempontból probléma, de a környezetet is nagymértékben terheli. Ugyanis az élelmiszer-pazarlás az üvegházhatású gázok kibocsátásának 8%-át teszi ki. Ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, Kína és az USA után a harmadik legnagyobb szennyező lenne a sorban. Az élelmiszer-pazarlás évente négyszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint a légiközlekedés.

A Tesco 896 közép-európai áruházából 747-ben már működik az élelmiszermentés, így a helyi élelmiszerbankokkal, valamint partnerszervezeteikkel együttműködve a tavalyi év során 13 737 tonna élelmiszer-felesleget mentettek meg a kidobástól, amely 32,5 millió adag ételnek felel meg. Az élelmiszerlánc célkitűzései közé tartozik, hogy 2020-ra az összes közép-európai áruházát felkészítse arra, hogy jótékony célra adományozzák az élelmiszer-felesleget. A vállalat egyébként 2017 óta teszi közzé az élelmiszer-hulladék jelentését, amelyből látható, hogy hazánkban két év alatt 43 százalékkal csökkent az élelmiszer-hulladék mennyisége, és ez idő alatt több mint 14 000 tonna élelmiszert adományozott rászorulóknak. Régiós szinten már az első évben 25%-os, mostanra pedig a 2016/17-es üzleti évhez képest 47%-os csökkenést ért el a vállalat.

A Tesco egyébként nemcsak az élelmiszermentéssel, hanem az élelmiszerek csomagolásából adódó hulladék visszaszorításával is igyekszik csökkenteni a környezeti terhelést. Ennek érdekében 2025-re az összes Tesco márkás termék csomagolását 100%-ban újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá teszi. Ezzel párhuzamosan - már jövőre - eltávolítja a nehezen újrahasznosítható anyagokat a sajátmárkás termékeinek csomagolásából.

A konferencián résztvevő szakértők egyetértettek abban, hogy a cél eléréséhez elengedhetetlen, hogy az élelmiszeripar összes szereplője összefogjon, és a vásárlókat is bevonva együttes erővel tegyenek az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért, illetve az élelmiszerellátási lánc hatékonyabbá tételéért.