Kanizsa szívéhez szólt

facebook megosztás

Kanizsa szívéhez szólt – hazatért Dr. Krátky István hegedűje. 13. alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz a Thúry György Múzeum. Idén az Éj Műtárgya az egykori városvezető hangszere volt, amit Németh Ferenc zenetanár szólaltatott meg. A Múzeumok Éjszakájához a Nagykanizsai Járásbíróság is csatlakozott.

Az esős időjárás ellenére is sokan érkeztek a kanizsai bíróságra. Az érdeklődők a Csingahegyi Művészműhely alkotóinak egyedülálló, a szombati rendezvényen debütáló kiállítását tekinthették meg. – Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy elsőként adhatunk teret és nyilvánosságot ezen alkotói körnek, mely azt vallja: a hagyomány teremtette őket, és amit a hagyománytól kaptak, azt szeretnék megőrizni, s továbbadni a jövő generációinak - hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Hajdu Ildikó, a Nagykanizsai Járásbíróság elnöke.

A kiállítás szobrokból és festményekből, karikatúrákból és különböző, egyedi technikával készült alkotásokból állt. – Egy olyan tárlatot próbáltunk összeállítani, amelyben a fegyverkészítéstől a bőrön és a szalmafonáson át a faszobrászatig és a karikatúráig minden megtalálható, noha a mi munkáink sokkal nagyobb terjedelműek és leginkább kültériek, de azt hiszem, aki bejön ebbe a terembe és megnézi az alkotásokat, s azok sokszínűségét és minőségét, az nem fog csalatkozni - említette Tislér Zoltán, a Csingahegyi Művészműhely tagja.

Idén is átadták a tavaly alapított Kerecsényi Edit-emlékplakettet a Thúry György Múzeumban. Az alapító igazgató szellemisége előtt tisztelgő díjat az intézményt szakmailag segítő múzeumbarátok érdemelhetik ki, az elismerést idén Schmidt Istvánné Bagonyai Mária kapta. Az Éj Műtárgya pedig idén egy igazi lokálpatrióta kuriózum volt, hiszen több mint 60 év után hazatért Dr. Krátky István hegedűje. – Ez a hegedű olyan emberé volt, aki a szív embere volt, példaember volt, aki István gazda néven 1930-1944 között polgármesterként sokak segítője és példaképe volt. Ő úgy tette a dolgát, ahogy azt kell, nem csak a közigazgatás élén, de Kanizsa fejlődéséért és a rászorulók segítéséért is - fogalmazott Balogh László, a humán bizottság elnöke.


A Kerecsényi Edit-emlékplakettet idén Schmidt Istvánné Bagonyai Mária kapta (Fotó: Gergely Szilárd)

A mintegy 1 millió forint értékű koncerthegedűt az egykori polgármester unokája Kanizsának adományozta. A hangszer ugyanakkor nem csak kiállítási tárgy lesz, hiszen szakértő kezekben meg is szólalhat majd városi rendezvényeken. – Én azt mondtam, hogy aki olyan muzsikus, hogy megérdemli ezt a gyönyörű, nagyon szép hangú hangszert, az használja. A városé, de természetesen szeretném, ha használnák is, mert ez egy hangszer, amelynek nagyon szép hangja van. Szeretném, ha olyanok használnák, akik tényleg élvezik a muzsikát és tudnak is rajta játszani - mondta Dr. Lugos Margit, Dr. Krátky István unokája.  

Az érdeklődőket Dénes Sándor is köszöntötte. A polgármester elmondta: ez a rendezvény az egyik legjobb lehetőség arra, hogy a fiatalok megszeressék a múzeumot, a történelmet, őseink hagyatékát. – Amikor ott van egy segítő szó, mert néhány gondolatot elolvasnak a gyerekek vagy a múzeum munkatársai mond mindenhez valamit, ennél nincsen nagyobb érték és boldogság. Ezt is segíti a Múzeumok Éjszakája. S valóban, ez az idei igazán különleges volt, hiszen Dr. Krátky István polgármester úrra is emlékeztünk - tette hozzá a városvezető.

A Múzeumok Éjszakája programsorozat a ’90-es években indult, azóta pedig országszerte egyre nagyobb sikert arat. A kezdeményezés sikerét jól jelzi, hogy a vidéki múzeumokba is egyre több látogató érkezik. A Múzeumok Éjszakája számunkra itt, Nagykanizsán azért is fontos, azon túl, hogy felhívja a figyelmet a múzeumra és egy különleges eseménnyé teszi ezt az éjszakát, de ennek hatására év közben is többen látogatják a múzeumot. S ez nekünk nagyon fontos. Ez a legnagyobb ünnepünk, a Múzeumok Éjszakája, de a hétköznapokban, a családi napjainkon, szombatjainkon, kiállításainkon is egyre többen vannak, egyre többen jönnek el ide a múzeumba - nyilatkozta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.


A gyerekek körében is nagy sikernek örvendett a Múzeumok Éjszakája a Thúry György Múzeumban (Fotó: Gergely Szilárd)

 Az eredetileg szabadtérre tervezett programok az esős időjárás ellenére sem maradtak el, a szervezők - egyebek mellett - Kincskereső kalandtúrával, fotótörténeti előadással és kiállítással, valamint éjszakai bátorságpróbával  várták az érdeklődőket.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.