Könyvtár, börtön, bíróság – Múzeumok Éjszakája a zalai bíróságokon

A Zalaegerszegi Törvényszék immár hetedszer, a Nagykanizsai Járásbíróság pedig másodszor nyitja meg kapuit 2019. június 22-én a Múzeumok Éjszakáján. A programról tartott sajtótájékoztatót rendhagyó módon a Göcseji Múzeum helyett a bíróságon tartottuk – mondta érdeklődésemre dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a törvényszék sajtószóvivője, majd kollégája, dr. Vándor Virág részletesen is ismertette, mi vár ránk a zalai bíróságokon a Múzeumok Éjszakáján.

– Idén az ingyenes, zalaegerszegi belvárosi programoknak a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Zalaegerszegi Törvényszék ad otthont. A bíróság 18 órától fogadja a látogatókat egy tárlatvezetéssel, amely során dr. Sorok Norbert elnök kalauzolja az érdeklődőket. Aki erről lemarad, 21:30-kor pótolhatja hívta fel a figyelmet dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék másik sajtószóvivője.– Ennek során külön érdekesség is várja a látogatókat. A törvényszék szigetelési munkálatai közben 2019 májusában az épület Deák tér felőli oldalán egy téglából kirakott boltíves csatorna részlete bukkant elő, s ebből korabeli kancsók és fazekak is előkerültek, amelyek a Göcseji Múzeum jóvoltából megtekinthetőek lesznek az este során.


A feltárt csatorna belülről

– 20:30-tól „Nekem nem imponál!” címmel a Hevesi Sándor Színház művészeinek közreműködésével a„Bírósági históriák” című kötet egyik történetét tekinthetik meg a látogatók, amelyből Mihály Péter írt és rendezett egy 25 perces humoreszket. A szerepek megformálásában a megyeszékhely Hevesi Sándor Színházának művészei működnek közre, így az alsólendvai járásbíróság elnökét Farkas Ignác Jászai-díjas színművész, a vármegyei tiszti főorvost Urházy Gábor László színművész, Horváth Károly kémelhárítási parancsnokot Kiss Ernő Jászai-díjas színművész játssza, míg Horváth István fogadóst HelvaciErsan Dávid, Beke Károly csendőrparancsnok helyettest pedig Mihály Péter alakítja – sorolta a törvényszéki sajtószóvivő.– Felhívjuk a figyelmet, hogy a darab megtekintése a terem befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött. A regisztracio@zalaegerszegit.birosag.hu email címre a látogatók nevét várjuk.

– A rendezvény idén is a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet közreműködésével valósul meg – szögezte le dr. Vándor Virág.– 2018-ban a Nyitott Igazságügy keretében egy stilizált börtöncellát rendeztek be. Ez a nagy sikerre való tekintettel idén sem marad el, sőt újabb programmal is várják a látogatókat: „Az igazság védelmében” címmel egész éjszaka folyamatosan megtekinthető lesz a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának saját gyártású filmje.Este 23 óráig várja az érdeklődőket a rabomobil a zalaegerszegi Deák téren, a törvényszék épületében pedig korhű ruhákba öltözve lehet szelfizni, s a tárgyalótermekbe bárki beléphet idézés nélkül is.


A meggyilkolt bíró tragikusan rövid életét mindkét helyszínen megismerhetik az érdeklődők

A nagy sikerre tekintettel 16:30 órától a Nagykanizsai Járásbíróság ismét kitárja kapuit – hangsúlyozta Zala megye törvényszékének sajtószóvivője. – A látogatók elsőként a T2 Kutyaiskola bemutatóját tekinthetik meg, majd 17:30 órakor a Csingahegyi Művészműhely alkotóinak kiállítását nyitja meg dr. Hajdu Ildikó, a Nagykanizsai Járásbíróság elnöke és Dénes Sándor, Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere. Ezt követően a látogatók 18:15 órától megtudhatják, hogy a bírósági távmeghallgatás segítségével miként csökken le 0 km-re a Nagykanizsa és Debrecen közötti távolság. 19:00 órától dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnöke és dr. Lászlóné dr. Tavaszi Renáta, a Fonyódi Járásbíróság bírósági titkára előadásával folytatódik a rendezvény. Ők dr. Vlasics Antal – tárgyalóteremben meggyilkolt – bíró életét idézik fel. A járásbíróság az este során 21:30 óráig várja programokkal a gyereket és felnőtteket egyaránt – mondta végül dr. Vándor Virág.

Papp Attila