Kutyanövendékektől Piszkos Fredig - Múzeumok Éjszakája Nagykanizsa Járásbíróságán

facebook megosztás

2019. június 22. napján második alkalommal nyitotta meg kapuit a Nagykanizsai Járásbírság a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz csatlakozva. Idén az utazás jegyében zajló országos rendezvényhez kapcsolódóan a dél-zalai járásbíróság virtuálisan Debrecenbe repítette az érdeklődőket, de invitálta őket múltbeli kalandozásra és művészeti kitekintésre is. A részletek felől Zala megye törvényszékének sajtószóvivőjétől, dr. Bartalné dr. Mentes Judittól érdeklődtem.

A dél-zalai város járásbírósága szombat délután fél ötkor nyitotta ki kapuit, s az első fellépők a nekieredő esőben sietősen, és nem mellesleg négy lábon érkeztek: a T2 kutyaiskola „növendékei” masíroztak be egymás után a járásbíróság udvarára. A bemutató még az udvaron kezdődött, de a Nagykanizsára lecsapó zivatar miatt már az épületben ért véget: olyat sem mindennap láthat az ember, hogy egy falkányi kutya gyakorlatozik a bíróság méltóságot követelő folyosóin, de ezt akkor és ott senki nem bánta.

A négylábúak felvezetése után a programot hivatalosan Tóth Nándor, Nagykanizsa alpolgármestere nyitotta meg, majd dr. Hajdu Ildikó, a járásbíróság elnöke köszöntötte az érdeklődőket és ajánlotta a vendégek figyelmébe a Csingahegyi Művészműhely alkotóinak kiállítását, akik főként művészien kidolgozott fafaragásokat hoztak magukkal.

Ezután a jelenlévők egy bírósági tárgyalás hallgatóságává váltak, ugyanis a Nagykanizsai Járásbíróság erre a célra kialakított tárgyalótermében megtapasztalhatták, hogyan működik a magyar bíróságokon nemrégiben bevezetett távmeghallgatás.

A tárgyalótermet zsúfolásig megtöltő látogatók részletes tájékoztatást kaptak arról, milyen technikai megoldásokkal, milyen jogi szabályok alapján működik a Via Video rendszer. Megtudhatták, hogy a speciálisan felszerelt termet több kamera is pásztázza, amely közvetlen kapcsolatot teremt a valóban távolban lévő meghallgatottal. A folyamatosan rögzített felvételek még arra is alkalmasak, hogy a védett tanúk arcát és hangját eltorzítsák, úgy, hogy senki más – köztük a vádlott – ne ismerhesse fel őket. Bemutatták az úgynevezett okmányellenőrző kamerát is, amellyel bármilyen igazolványt, egyéb hivatalos iratot vagy hatósági papírt könnyedén meg tud tekinteni a kamerarendszer másik oldalán ülő személy.

A részletes tájékoztató után rögtönzött „tárgyaláson” kapcsolták a Debreceni Járásbíróságot és dr. Hajdu Ildikó távmeghallgatással kérdezett ki egy szemtanút a hajólopással megvádolt Piszkos Fred büntetőügyében. A két város közti 500 kilométer így nullára redukálódott, a bíróság gyorsan és költséghatékonyan ki tudta hallgatni.

Az est zárásaként a múltba utaztak a látogatók: dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnöke, valamint dr. Lászlóné dr. Tavaszi Renáta, a Kaposvári Járásbíróság bírósági titkára a tragikus sorsú zalai származású bíró, dr. Vlasics Antal életéről és haláláról meséltek, majd a tavaly átadott bírósági tárlatban felavatták a meggyilkolt bíró emlékének szentelt részt.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.