Majdhogynem biztos az edzőváltás!

facebook megosztás

A 2012-13-as idény után ismét indulhatott a város egyik labdarúgó együttese az NB III-ban, igaz, az FC Nagykanizsa tavaly júniusban egy jóval szűkebb mezőnybe került fel osztályozója után, mint amilyenben anno még az NTE 1866 szerepelhetett.


Barna László, az FC Nagykanizsa múlt szezonbeli vezetőedzője mögött és előtt mozgalmas napok állnak (Fotó: Gergely Szilárd)

A kanizsai újonc legénység a harmadik vonal Nyugati csoportjában veselkedhetett neki a küzdelmeknek úgy, hogy tavaly nyáron a kispadon is váltás történt, hiszen a ZTE FC-hez távozó Gombos Zsoltot – előbb néhány napig papíron Mészáros Ferenc, majd immár valójában – a somogyi labdarúgásból érkező 51 esztendős Barna László váltotta, aki a Nagyatádi FC szakmai igazgatói posztját hagyta ott a kanizsai kispadért. Persze, nem csupán az oldalvonal mellett, de a játékoskeretben is nagy változás történt és a koncepció a következőképpen alakult: lehetőleg minél több, kanizsai kötelékkel bíró NB-s labdarúgót az ország számos pontjáról visszacsábítani, hogy immár ismét fiatalkoruk helyszínén bizonyíthassanak.

Nos, az FC Nagykanizsa gárdája végül újoncként a hatodik helyet szerezte meg, harminc mérkőzésükön 43 pontot gyűjtött és ez 12 győzelemmel, valamint hét döntetlennel jött össze, a piros-kék negyvenöt gólt szereztek (a támadók közül Vittman Ádám 12, Lőrincz Bence 8 találatig jutott) és - a mezőnyben az ötödik legkevesebbként, szám szerint - negyvenet kaptak. Voltak tehát említésre méltó tettek az elmúlt idényben és a szurkolók hasonló élményeket tartogató folytatásban bíznak.

– Még mielőtt valakinek kétsége lenne afelől, hogy korábbi védőjátékosként minek vagyok a híve, a III. Kerület elleni tavaly őszi öt nullás idegenbeli siker számomra is szívmelengető érzés volt, tehát én is a sokgólos győzelmeket szeretem – fogalmazott a szakvezető, Barna László.

Mindez ráadásul még az elején történt, amikor mondhatni tanuló-fázisát élte a társaság.

– A tavaszra már túl voltunk egy körön, így fel tudtuk mérni a mezőny erősségét, illetve a kerettel mi is megismertük egymást – folytatta a tréner. – Idő szükségeltetett ahhoz, hogy felmérjem labdarúgóim személyiségét, képességeit és azok alapján tudtam a továbbiakban én is dolgozni. Tavaszra már a kapott gólok számát tekintve is kezdtünk kiegyenesedni, s ugyan a támadójátékunk lehetett volna hatékonyabb, de az utóbbi hónapokra már mindenképpen stabilabbak lettünk, a kimondott hullámvölgyek elkerültek minket. Nem azt mondom, hogy nem maradt bennünk öt-hat pont, de voltak olyan kedvező meccsek, melyek alakulhattak volna másképp is. Én úgy érzem, én és a csapat is bátran állt a feladatok elé és büszke is lehetek a játékosokra, akik beálltak a sorba.

A tréner nem tagadja, az olykor kritikus hangok is eljutottak hozzá és ezektől függetlenül is tudja, lehet még javulni.

– Előzetesen a srácoknak azt mondtam, újoncként a pontok 50 százalékának megszerzésével már markáns teljesítményt nyújthatunk elsőre, ugyanakkor egyszerre eredményes és szép focit játszó csapatot egyből nem olyan egyszerű kialakítani, főleg úgy, hogy felnőtt szinten azért az eredményesség minősíti az elvégzett munkát. Ezért természetesen jár is a köszönet mindenkinek a csapat tagjai közül és azoknak is, akik ebben tevőlegesen szerepet vállaltak.

Időközben olyan hírek is napvilágot láttak (és mind erősebben tartották is magukat...), hogy a klub és Barna László vezetőedző útjai egy esztendő után elválnak. Úgy tudjuk, a szakvezetőnek egy plusz egy éves szerződése van, ennek első szakasza június 30-ig szól. Éppen erre hivatkozva hárította el Barna László az érdeklődésünket, hiszen ahogy elmondta, kontraktusa még az év hatodik hónapjának utolsó napjáig él, ezért nem lenne szerencsés, ha bármit is fűzne a szárnyra kelt információkhoz.

– Nincs még semmi biztos az ügyben, hogy Barna László és az egyesület elköszön egymástól – fogalmazott pénteken 11 órakor Kovács Tamás, a klub elnöke. – Maradjunk annyiban, jelenleg folyik több egyeztetés is, amint van bármi konkrétum, arról a szurkolókat a lehető leghamarabb tájékoztatni fogjuk.

A kanizsai klub első emberének a további szavai azonban még sejtelmesebbnek hatottak azon érdeklődésünkre, mely szerint a várható-e, hogy a folyamat átnyúlik a következő hétre.

– Remélem nem, de elképzelhető. Azon dolgozunk, hogy ne nyúljon el hosszan és mihamarabb válaszokat találjunk a felmerülő kérdésekre.

P.L.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.