Már kétezer felett a távmeghallgatások száma a bíróságokon

A bíróságok kilenc hónap alatt 2115 alkalommal tartottak távmeghallgatást: a Via Videó rendszert eddig 783 bíró alkalmazta az eljárási cselekmények során. A részletekről az Országos Bírósági Hivatal sajtócsoportjánál érdeklődtünk.

2019. május hónapban a távmeghallgatások száma megközelítette a 600-at, mely a 2019. novemberi adatokhoz képest hatszoros növekedést jelent.

A bíróságokon kialakított távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermek számát figyelembe véve a múlt hónapban a legnagyobb kihasználtsággal a Szombathelyi Törvényszék működtette a Via Video rendszert: a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermenként több mint 26, összesen 107 meghallgatást tartottak az új technológia alkalmazásával.

Magas kihasználtsággal működnek a Nyíregyházi, a Győri, a Kaposvári és a Miskolci Törvényszéken kialakított Via Video rendszerek is, e bíróságokon a távmeghallgatási technológiával felszerelt tárgyalótermeket május hónapban átlagosan 12 alkalommal használták.

A bíróságokon kiépített távmeghallgatási rendszer 80%-ban büntetés-végrehajtási intézettel, az esetek kisebb részében más bírósággal kapcsolódik össze.

A nemzetközi távmeghallgatások száma kilenc hónap alatt megközelítette a félszázat. Számuk hónapról hónapra növekvő tendenciát mutat, 2019. májusában már 17 határon átívelő távmeghallgatást tartottak, mely a 2018. decemberi adatokhoz képest több mint nyolcszoros növekedést jelent.

Aki diagramokon is látni szeretné az összehasonlító adatokat, az ide kattintva tekintheti meg a „beszédes” táblázatokat.

Papp Attila