Megnyílt a 27. Ludvig Nemzetközi Művésztelep

Immár két évtizede a Kisrécséhez tartozó Kendlimajor ad otthont a Ludvig Nemzetközi Művésztelepnek. Az elmúlt húsz év alatt számtalan kiállítás, művésztelep, szabadiskolai formában működő kurzus, zenei és tánctábor gazdagította az éves programkínálatot. Idén tizenhárom országból 32 művész alkot ebben a csendes kis zalai faluban. A két héten át tartó szimpózium művészeti vezetői Ludvig Zoltán és fia Ludvig Dániel. A június 2-től június 15-ig tartó képzőművészeti seregszemle szombaton ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét.

Az érdeklődőket a szervezők részéről Ludvigné Tihanyi Klára köszöntötte. A Kisrécsei önkormányzat nevében Tóth Lucia polgármester felidézte az elmúlt két évtized főbb eseményeit és a művésztelep jelentőségét településük életében. Ezt követően bemutatták a művészeket. A megnyitón Tiborcz Iván jazz-zongorista triója játszott.


A Kisrécsei önkormányzat nevében Tóth Lucia polgármester felidézte az elmúlt két évtized főbb eseményeit (Fotó: Halász Gyula)

Ahogyan azt megszokhattuk idén is lesznek olyanok, akik eddig még nem mutatkoztak be az itteni művésztelepen. A hagyományoknak megfelelően most is lesznek kísérőprogramok. Június 4-én 18 órakor nyílik Ralf Klement német szobrászművész és a Türingiai Művészeti Egyesület közös kiállítása a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Az alkotótelep művészei ezúttal a szlovéniai Lendvára kirándulnak. Az ingyenesen látogatható programok sorában várhatóan az Egri Pinceszínház művészei adnak műsort. Vasárnap és Pünkösd hétfőn nyílt napot tartanak az érdeklődők részére, ahol a látogatók betekinthetnek az alkotás folyamatába és megismerkedhetnek a művészekkel. Izgalmas programnak ígérkezik a Londonban élő, kanizsai származású Merksz Andor audiovizuális performansza. A Controlling Transmission címet viselő előadás június 14-én 20:30 órakor kezdődik. Természetesen a főszerep idén is a festőkre és szobrászokra vár, akik június 15-én 19 órakor mutatják be a kéthetes alkotómunka színe-javát.

Halász Gyula