Nagykanizsán embercsempészek, Zalaegerszegen pedig garázda lengyel fiatalok bűnügyét tárgyalja kedden a bíróság

A. E. és 9 társa legkevesebb 143 külföldit segített Nyugat-Európába csempészni, míg F. K. S. és 4 lengyel társa pedig a megyeszékhelyi Studio Music Clubban garázdálkodott.

Embercsempészek a Nagykanizsai Járásbíróság előtt

Kedden újra Schábné dr. Proszenyák Éva büntetőtanácsa elé állítják az embercsempészettel vádolt A. E. és 9 társát a Nagykanizsai Járásbíróságon.

A vádirat szerint a terheltek – a II. rendű vádlott ötlete alapján – vagyoni haszonszerzés céljából hoztak létre egy csoportot, amelyet azért alakítottak meg, hogy az illegális bevándorlókat Nyugat-Európába szervezett módon utaztassa tovább. Az egyes szerepeket és feladatokat egymás között jól szervezetten leosztva végezték 2014 decemberétől egészen 2015 februárjáig, mikor is egy rendőri intézkedés nyomán lebukott az embercsempész galeri. A. E. és társai legalább 143 külföldi állampolgárnak, legkevesebb 33 ezer 400 euróért cserébe segítettek, hogy a jogszabályi előírásokat megszegve jussanak Nyugat-Európába. A holnapi tárgyaláson további tanúk meghallgatása várható majd.

A zalaegerszegi Studio Music Clubban garázdálkodtak a lengyel szurkolók

Holnap folytatódik Zalaegerszegen azoknak a lengyel fiataloknak a bűnpere, akik tavalyelőtt februárban az egyik megyeszékhelyi szórakozóhelyen garázdálkodtak. Az öt lengyel fiatal, F. K. S. és 4 társa a lengyelországi Krosno városából érkezett a zalai megyeszékhelyre 2017. február 10-én, az esti órákban, a másnap megrendezésre kerülő ZTE – Újpest futball mérkőzés megtekintése céljából, a testvérvárosi kapcsolatok alapján.

2017. február 11. napján, éjfél körül jelentek meg az ittas állapotban lévő vádlottak az egyik zalaegerszegi szórakozóhelyen rendezett szalagavatós bulin, amely rendezvény nyilvános volt, így azon bárki részt vehetett. A terheltek a szórakozóhelyen újfent alkoholt fogyasztottak, majd egymással beszélgetve, illetve táncolva múlatták az időt. Éjjel egy óra körül mentek oda a lengyel fiatalok egy társasághoz, amelynek nőtagjaival beszélgetést kezdeményeztek. Mivel a lányok nem szerettek volna velük társalogni, a társaságukban lévő, magyar állampolgárságú, fiatalkorú fiú megpróbálta eltolni a tolakodó módon közeledő lengyelt.

Erre fel dulakodás, majd verekedés alakult ki a szórakozóhelyen, amelybe a biztonsági őrök is bekapcsolódtak, megpróbálva megfékezni a fiatal lengyelekből álló, garázda társaságot, nem sok sikerrel. A tömegverekedéssé fajuló dulakodásnak az időközben riasztott, és helyszínre érkező rendőrjárőrök vetettek véget, éjjel negyed kettő tájékában.

A fiatal lengyel terheltek a cselekményükkel olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak, amely alkalmas volt arra, hogy másokban – így a nyilvános rendezvényen tartózkodókban – megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, valamint a tettlegességük következtében sérüléseket is okoztak.

Mindezek miatt az öt külföldi fiatalt garázdaság bűntettével és testi sértéssel is megvádolta a Zalaegerszegi Járási Ügyészség, bűnösségükről dr. Kovács Erzsébet tanácsa fog majd dönteni. Holnap további tanúk meghallgatására kerül sor, ennek függvényében pedig perbeszédek és ítélethirdetés is várható.

Papp Attila