Pünkösd a népi kultúra jegyében

A népi kultúra jegyében telik a pünkösdi hétvége Nagykanizsán. Az egyik legnagyobb keresztény ünnepen mintegy száz néptáncos elevenítette fel a pünkösdhöz kapcsolódó zalai hagyományokat, majd népzenei és -táncegyüttesek vették birtokba az Erzsébet téri színpadot. Pünkösdhétfőn folytatódik a bemutatók sora, de előtte még, délelőtt ökumenikus istentiszteletet tartanak a belváros szívében.

Pünkösdi köszöntővel kezdődött a programsorozat az Erzsébet téren, ahol csaknem száz néptáncos mutatta be, hogyan is ünnepeltek régen Zalában.

– Magának a köszöntésnek az a lényege, hogy házról házra járnak a lányok, és a gazdának egészséget, bő termést kívánnak, cserébe pedig kis ajándékot kapnak – mondta el kérdésünkre Tóth István „Csonti”, a Zalagyöngye Táncegyüttes művészeti vezetője.


A lányok hófehér ruhája a tisztaságot jelképezi (Fotó: Gergely Szilárd)

A néptáncosok más pünkösdi hagyományokat is felelevenítettek.

– Elsősorban a kiskirálynét táncoljuk körbe, és közben éneklünk – fogalmazott Lakatos-Szakos Lili.

A hagyományőrzők nagy része a Szikrákban táncol, de más gyerekek is csatlakoztak a programhoz.

– A Piarista-iskolával táncolnak ők együtt, illetve a saját utánpótlás csapatukkal, a Gyöngyszemekkel. A piarista tanulókat Tőtős Hortenzia tanította be a kérésünkre, így most két pünkösdi kiskirálynét is fogunk egyszerre látni – magyarázta Szakos Lilla, a Szikrák Táncegyüttes társvezetője.


Dénes Sándor polgármester és Szakos Lilla néptáncos, háttérben a pünkösdi köszöntés résztvevőivel (Fotó: Gergely Szilárd)

A fiatalokat a Zalagyöngye, az Árvácska Dalkör és a zalaegerszegi KISZÖV Szenior Néptánc Együttes kísérte. A résztvevőket Dénes Sándor köszöntötte.

– Az egyházi ünnepeink közül, a húsvét és a karácsony mellett a pünkösd az egyik legfontosabb ünnep, amire emlékeznünk, s amit ünnepelnünk kell mindannyiunknak, a város közösségének – vélekedett a polgármester.

A népi szokás és a liturgia összeér: ünnepet tart – erről Nyeste Pál atya, a Piarista-iskola igazgatója beszélt.

– A pünkösdölőnek a hagyományőrző és a mostani kultúrába beavató ajándéka az Isten örömét jeleníti meg. Ez a fontos, hogy a derű és az öröm jelen legyen az életünkben – mutatott rá.

A keresztény egyház pünkösdkor a Szentlélek kiáradását ünnepli. A Kanizsai Pünkösdölőt ötödik alkalommal rendezi meg a Kanizsai Kulturális Központ, idén először kétnapos fesztiválként. A zenés-kulturális bemutatók már vasárnap elkezdődtek, ma egyebek mellett a Zalai Táncegyüttest láthatta a közönség, s Magyarországon először a Vizeli családi zenekart is.


A folkszínpadon egymást váltják a fellépők a pünkösdi hétvégén (Fotó: Gergely Szilárd)

Pünkösdhétfőn délelőtt tíz órától ökumenikus istentiszteletet tartanak az Erzsébet téren, délután és este pedig olyan fellépők érkeznek, mint a Tárkány Művek és a Dalriada. A kísérőprogramok közt népi játszótér és kirakodóvásár is szerepel.