Szomszédjától lopta az áramot

Egy esztendőn át dézsmálta a szomszédja által fizetett villamos áramot egy várvölgyi férfi: még a tűzfalat is átfúrta, hogy rácsatlakozhasson a szomszédos ház villanyórájára. A részletekről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Egy várvölgyi, 47 éves férfi egy egybeépült, de három különálló lakrészből álló épületegyüttes második lakóházában lakott Várvölgyön, a sértettel közös udvarban. A közös udvarral rendelkező házak közül villanyórával már csak az utcafronti házban lakó sértett rendelkezett, ugyanis az udvar másik két lakásában – így a terhelt lakóhelyén is – a villamos áramot már korábban kikötötték, a harmadik ház pedig évek óta lakatlan volt.

A terhelt 2017 májusát követően – pontosan meg nem határozható időpontban – a sértett áramhálózatára rácsatlakozott. A sértett padlásán lévő villanyvezetékről, jogtalanul, elektromos áramot vételezett, oly módon, hogy a sértett villanyórája felett, a födémen lévő gégecsövet a sértettel közös tűzfalon lévő lyukon át, dolog elleni erőszakkal megbontotta. A benne lévő szigetelt vezetékből egy fémszálat húzott ki és ehhez csatlakoztatott egy piros színű vezetéket, melyet a tűzfalon fúrt lyukon át a középső, általa lakott lakáshoz vezetett.

A terhelt ezáltal a sértett villanyvezetékéről jogtalanul áramot vételezett, lakóhelyén több, villamos energiát fogyasztó készüléket működtetett, melyekkel 2017. április 12. és 2018. április 18. közötti időszakban 114.501,-Ft értékű villamos energiát használt fel. Mindezek miatt a Keszthelyi Járási Ügyészség lopás bűntettéért emelt vádat a 47 éves férfi ellen a Balaton-parti város járásbíróságán.

Papp Attila