Távollétében ítélték el az elfogatóparanccsal keresett internetes csalót

A Nagykanizsai Járásbíróság 2019. június 24. napján, távollétében hozott elsőfokú ítéletet annak a férfinak a büntetőügyében, aki az interneten hirdetett megvételre nem létező mobiltelefon-készülékeket. A büntetőügyről dr. Bartalné dr. Mentes Judit, megyénk törvényszékének sajtószóvivője adott részletekbe menő tájékoztatást.

A vád szerint a Nógrád megyei férfi 2017-ben egy internetes hirdetési felületen telefonokat kínált eladásra. A hirdetésekre jelentkező személyektől a vételár előre történő kifizetését kérte. Cserébe azt ígérte, hogy külön futár szállításával, még aznap megkaphatják az árut. A vádlottnak azonban nem voltak tulajdonában az eladásra kínált telefonok, azokat nem is állt szándékában értékesíteni, célja kizárólag a megtévesztett emberek pénzének megszerzése volt. Végül négy személyt – köztük egy nagykanizsai sértettet is – sikerült így becsapnia, akik különböző összegeket utaltak át a bankszámlájára. A vádlott ezeket az összegeket felvette, majd – teljesítés nélkül – elérhetetlenné vált a vevők számára.

A vádirat tartalmazott még egy hipermarket sérelmére elkövetett lopássorozatot is. A vádlott több alkalommal megjelent az egyik nagyáruházban, ahol sajtot, kolbászt és egyéb élelmiszereket, valamint elektromos hajvasalókat rejtett a ruházatába, hogy ezeket jogtalanul eltulajdonítsa. 3 esetben a cselekményét biztonsági kamera rögzítette, és kétszer az áruház biztonsági személyzete tetten is érte a férfit.

A vádlott ellen 2019 áprilisának végén elfogatóparancsot bocsátott ki a Nagykanizsai Járásbíróság, ugyanis a szabályszerű idézések ellenére egy tárgyaláson sem jelent meg. A nyomozás során előadott vallomásában a lopásokat elismerte, a csalások elkövetését azonban tagadta. Csupán annyit ismert el, hogy a bankszámlájáról az átutalt összegeket felvette.

Tekintettel arra, hogy az elfogatóparancs nem vezetett eredményre, a Nagykanizsai Járásbíróság helyt adott az ügyészi indítványnak, s a bizonyítást a vádlott távollétében folytatta le, majd elsőfokú ítéletet hozott, mely nem jogerős.

A Nagykanizsai Járásbíróság a férfit – mint különös és többszörös visszaesőt – a vádirattal egyezően mondta ki bűnösnek 1 rendbeli, szabálysértési értékre, üzletszerűen elkövetett csalás vétségében, 3 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, és 3 rendbeli, szabálysértési értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás vétségében. Ezért halmazati büntetésül 2 év 2 hónap fegyházbüntetésre ítélte, és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a csalások tekintetében az okozott kár nem térült meg, a vádlott többszörös és különös visszaeső, az üzletszerűséget – vagyis a vádlott rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el a bűncselekményeket – és az elkövetés sorozatjellegét is. Enyhítő körülményként csupán a lopással okozott kár részbeni megtérülését tudta figyelembe venni a vádlott javára.

Az ítélet nem jogerős.

Papp Attila