Tűzről pattant tábor

Táborozik a Szikrák. A tanév után nem sok pihenés jutott a fiatal néptáncos csapatnak, már a héten elkezdődött a hagyományos edzőtábor a Móricz Művelődési Házban.

Megizzadnak a fiatal néptáncosok ezen a héten, ami részint a melegnek köszönhető, de nagyrészt inkább a kemény próbáknak. – Ilyenkor kicsit próbáljuk az évközben elmaradt dolgokat pótolni, illetve alapozó dolgokat csinálunk, készülünk a következő anyagokra, tánctechnikai elemeket veszünk. A reggeli órákban kicsit alapozunk, és utána, a nap folyamán vesszük tovább az újabb táncanyagokat – mondta el Tóth István „Csonti”, a Zalagyöngye Táncegyüttes művészeti vezetője.

A táncosok számára fontos az erőnlét, ezért is kapnak kemény edzéseket a táncegyüttes tagjai. – Ennek a tábornak pont az a lényege, hogy egy kicsit a kardiójukat is növeljük, az állóképességüket, a tartásukat növeljük. Évközben erre igazából nincs idő, heti kétszer van háromórás próbánk, de ott arra, hogy minél tovább bírják a táncot, minél több ideig, melegben is, arra nincs akkor lehetőség. A magyar néptáncnál a magyar viselet – főleg a lányoknál – elég nehéz. Sokszor 5-6 kilogrammot viselünk magunkon, abba ha beleizzadunk, még több, tehát csak ilyenkor, tábor alkalmával van rá lehetőség, hogy ezt egy kicsit szokjuk – fogalmazott Szakos Lilla, a Zalagyöngye utánpótlás-együttesének társvezetője.

A Szikrák jelenlegi csapatának tagjai több éve táncolnak már és a jövőre nézve is vannak terveik. – Már négy éve táncolok, és majd 8. után szeretnék a táncművészetire felvételizni – árulta el Herczeg Flóra.

A Szikrák hagyományos edzőtábora a héten véget ér, de lesznek még turnusok, így a nyár folyamán sokszor lesz népzenétől hangos a Móricz Művelődési Ház.