Újra kinyitottak a pincék Förhéncen

Újra kinyitottak a pincék Förhéncen. A rendezvény idén nem a pünkösdi hétvégén várta a borkultúra rajongóit, hanem egy héttel később. A forróság sem szegte kedvét az érdeklődőknek, akik immár 6. alkalommal kóstolhatták meg a förhénci hegyhátak nedűit.


A Förhénci Nyitott Pincék rendezvényt a kora délutáni órákban nyitotta meg Dénes Sándor polgármester

A szervező egyesület elnöke szerint a legfontosabb a hagyomány, maga a rendezvény is erről szól. A szervezők, a gazdák és az érdeklődők lelkesedése pedig már hat éve töretlen. – Az emberek most már eljutottak odáig, hogy van idejük és talán pénzük is arra, hogy egy kicsit a természetbe jobban kilátogatva, és egy borászati rendezvényen jobban rátekintve a dolgokra, átgondolják, mit is jelent egy olyan környezet, egy olyan vidék, ahol borászatok, turistautak, pihenőhelyek vannak. Szeretik az emberek az idejüket aktív pihenéssel eltölteni, most már az idei évben négy nagy borászatunk lesz és mintegy tíz kistermelő – fogalmazott Skanecz Sándor, a Förhéncért Egyesület elnöke.

A Förhénci Nyitott Pincék rendezvényt a kora délutáni órákban nyitotta meg Dénes Sándor polgármester. – Fontos, hogy ismerjék meg ezt a szőlőhegyet. A város közössége azt tudja, hogy a Csó-tó környékén ott vannak a szőlőhegyek, meg, hogy itt Palin után is. De jöjjenek el, kóstolják meg a bort, találkoznak a gazdákkal, és ahogy én is itt az előbb tettem, velük olyan jó néhány szót váltani. Olyan szépen tudnak beszélni a borról. De, hogy abban mi munka és veríték van, hogy a pohárba kerüljön a bor, azt ők tudják igazán – mondta Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere.

A borkedvelők tanácsot is kaptak, hogy a rekkenő hőségben milyen fajták kóstolása ajánlott – persze, csak mértékkel. – Mindenképpen friss, üde fehérborokat, vagy könnyű rozékat válasszanak először. És azt is csak módjával. Az sem probléma, ha eleinte fröccsel kezdenek. Mert hosszú az út idáig, és ilyenkor a hidratáció nagyon fontos. Tehát egy nagyon laza híg fröccs, vagy hosszúlépés biztos segíteni fog, és utána is a fokozatosság elvét tartsák be – árulta el Förhénci Horváth Gyula, borász A förhénci borászok egészen estébe hajlóan várták a vendégeket, a kikapcsolódást kulturális csoportok fellépése tette teljessé.