Zalai borünnepet tartanak szeptemberben a Kányaváry Borbirtokon

Zalai borünnepet tartanak szeptemberben a Kányaváry Borbirtokon. A mai sajtótájékoztatón kiderült: a kétnapos fesztivál fő célja a helyi borvidék és borkultúra újjáélesztése, valamint a legfinomabb zalai fogások népszerűsítése.

Bor. Zene. Zala. Erre a névre keresztelték a térség legújabb fesztiválját. A program ötletgazdája Szabadics Zoltán volt, aki szerint a helyi termelők összefogásának köszönhetően újra országosan elismerté tehetik a Zalai borvidéket.Csak együtt lehet előre menni, csak együtt tudunk jót nyújtani, csak együtt tudunk egy olyan palettát, egy olyan élménykínálatot adni, amivel ide tudjuk vonzani azokat családokat, férfiakat és nőket – hiszen ma már egyre több nő is szereti a bort –, akik valóban szeretnek jó bort inni, szeretik az ízeket. Attól, hogy egy borvidéken van egy vagy két jó borász, és ráadásul össze se hangolják a tevékenységüket, attól nem fognak ideérkezni. Ez a felismerés egy pár éve megtörtént - fogalmazott Szabadics Zoltán, a Kányaváry Borbirtok tulajdonosa. 


A fesztivál fő célja a zalai borvidék és borkultúra újjáélesztése

A kezdeményezéshez öt zalai borászat csatlakozott. A fesztiválra zászlósbort is készítenek a szakemberek, a nedű idén egy fehér cuvée lesz. –  A bor gerincét hagyományosan Zalában termesztett fajták adják, ebben vannak őshonos fajták, továbbá bekerült az olaszrizling, chardonnay, amelyeknek évtizedes, évszázados hagyománya van Zala megyében. Van egy kötelező eleme a bornak: helyben nemesített, a keszthelyi egyetemen, a cserszegtomaji kutatóállomáson nemesített fajták is legyenek benne - említette Keszler Viktor, a zalaszentgróti Keszler Birtok tulajdonosa.

A zalai borok és ételek mellett zenei programok is várják majd szeptember 20-án és 21-én az érdeklődőket: mások mellett Palya Bea és a Balkan Fanatik is fellép a Kányaváry Borbirtokon.