Zarándokút önkénteseknek, nagycsaládosoknak

A Jézus Szíve Plébánia pályázatának köszönhetően háromnapos zarándoklaton, kiránduláson vehettek részt önkéntesek, nagycsaládosok, rászorulók, akik egy csodálatos, testet, lelket, szellemet erősítő szép utazásnak lehettek részesei, amely a Tisza-tónál kezdődött, és a magyar repüléstörténet állomásait bemutató kiállításon fejeződött be, Szolnokon. A kulturális programokat sem nélkülöző zarándokút célja a közösségépítés mellett elsősorban a kegyhelyek és a templomok felkeresése volt.


Fotók: Bakonyi Erzsébet

Induláskor az imádságot egy szép medzsugorjei énekkel egészítette ki Fodor Balázs diakónus. „Adj Uram békét, adj Uram békét, szívünk mélyén, adj nekünk. Jöjj közel és maradj velünk, jöjj közel és maradj velünk, így nyer békét szívünk, így nyer békét, szívünk” – szállt az ének, amelyről kiderült, ez feleségének, Krisztinának a legkedvesebb dala, amit az utazók együtt énekeltek a diakónussal.

Az első állomás Poroszló volt. A Tisza-tavi Ökocentrum akváriumának látványa elvarázsolta a csoport apraját-nagyját. A képzőművészet iránt érdeklődőket érzékenyen érintette a hortobágyi Kilenclyukú híd szomszédságában álló, vízhordókat ábrázoló szoborcsoport látványa. Németh Imre és Papócsi Tibor is késztetést érzett a kompozíció módosítására. Bemutatójukat felvételek garmada örökítette meg az utókornak.

Az út során a gyerekek felnőttes átalakuláson mentek keresztül, míg a felnőttekből az önfeledt, pajkos egyéniségüket hozta ki időnként a környezetváltozás. A 12 éves Fodor András büszkén kihúzta magát, amikor a debreceni Nagytemplomban Kossuth Lajos padjából felállva szólásra emelkedett. Öccse, a 6 éves Attila is büszkén fogta a kormányrudat a Tisza-tavi hajókázáson. A közelben éppen akkor zajlott a nagy folyón a kérészek násztánca, a tiszavirágzás, ami Európában mára szinte csak a Tiszán látható.

A felejthetetlen élmények közé tartozott a Magyarország legnagyobb református templomában, a Debreceni Nagytemplomban tett templomtúra. 1849 januárjában itt folytatta munkáját Kossuth Lajos vezetésével az országgyűlés, így lett Debrecen az ország második fővárosa.

A minden igényt kielégítő hajdúszoboszlói Délibáb Hotel szobájában ajándékcsomag várta az 57. születésnapját ünneplő Rózsikát. Az éjjeli szekrény fiókját kihúzva pedig Bibliára leltek a zarándokok.

Sebők Imrének nosztalgiázásra is nyílt alkalma Kenderesen. A Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Tengerészeti Kiállítóteremben ifjabb Horthy Miklós lányairól, Zsófiáról és Nikolettáról készült festményt fedezett fel. Örömmel újságolta a kötődését, hiszen Horthyék vadászházában, a Kanizsához közeli récsei erdőben kialakított Zsófia-kertben született.

Bármerre jártak a zarándokok, akár a szálloda ízületeket gyógyító vastartalmú termálvízében, akár Szolnokon, a MIG-21-esek árnyékában, a köszönetnyilvánítás jegyében gyakran felemlegették Imre atya nevét. Mintha ő is ott lett volna a zarándokokkal…

Bakonyi Erzsébet

- - -

A rendezvény a Jézus Szíve Plébánia EFOP-1.3.7-17-2017-00150 azonosítószámú projektje keretében valósult meg.