13 évet kapott a rezi fojtogató

2019. július 5-én hozott jogerős ítéletet a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa a rezi fojtogató, B. J. I. büntetőügyében, aki még 2007-ben,egy zsineggel fojtotta meg unokahúgát, majd holttestét a pincében ásta el. A büntetőeljárásról hírportálunk is többször beszámolt. Az ítélethozatal részleteiről a törvényszék sajtószóvivőjét, dr. Vándor Virágot kérdeztem.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és az akkor 16 éves sértett családja egy zalai kistelepülésen éltek. A férfi édesanyjával és testvérével élt együtt, velük unokahúga jó kapcsolatot ápolt. A vádlott 2006. évet megelőzően szexuális viszonyt tartott fenn a sértettel, s ezekért az együttlétekért pénzt és cigarettát adott neki.

2007. május 16-án reggel a lány nem szállt fel arra a buszra, amellyel iskolába szokott járni, helyette a vádlottat látogatta meg, hogy pénzt kérjen tőle. Ez alkalommal vitatkoztak, majd a férfi egy – a lány nadrágjából kihúzott – zsinórt tekert a nyaka köré és megfojtotta. Miután a sértett délután nem ért haza, szülei keresni kezdték az ismerősöknél, rokonoknál. A keresésbe a vádlott is bekapcsolódott annak ellenére, hogy a lány holttestét napközben édesanyja házának pincéjében elásta.

2017-ben az eltűnési ügyet ismét megvizsgálta a hatóság, amelynek során a vádlottat poligráfos vizsgálat alá vonták. Ekkor a férfi beismerte tettét, s feltáró beismerő vallomást tett az ölési cselekmény kapcsán.

A 2019. március 7-én megtartott előkészítő ülésen a férfi bírói kérdésre kijelentette, hogy beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Bár bevallotta bűnösségét, vallomástétele akadozott, az általa elmondottak nem egyeztek meg mindenben a vádiratban foglaltakkal, így az ügyet a bíró tárgyalásra utalta.

A férfival szemben két tárgyalási napot követően 2019. július 5-én született ítélet. Ennek meghozatalakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, továbbá az ölési cselekményre vonatkozó beismerő vallomását. Súlyosító volt ugyanakkor büntetett előélete, valamint az, hogy a gyilkosságot hozzátartozója sérelmére követte el. A vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében, ezért 13 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.A kiszabott szabadságvesztésbe a több mint 1 éves előzetesben töltött idő is beszámít, s avádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerős.

Papp Attila