A csúnya zöldség is lehet finom

facebook megosztás

A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon fejenként csaknem hat kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki évente pusztán azért, mert az étel alak- vagy esztétikai hibás. Egy kanizsai üzlet tulajdonosa és eladója szerint a vásárlók többsége csak a legszebb és legdrágább termékeket keresi. – Üzletünkbe minden nap friss gyümölcs, zöldség érkezik. Ebből kifolyólag minimális másodosztályú termék kapható, ami a csökkentett ár ellenére sem kelendő. Inkább a hibátlan minőségű termékeket keresik vásárlóink, akár magasabb áron is – fogalmazott Nyíriné Kovács Eszter eladó.


Az új program célja felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy nem csak a legfrissebb, legesztétikusabb zöldség és gyümölcs lehet tápláló

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a hónap elején ezért egy új, szemléletformáló kampányt indított. A „Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom” elnevezésű, az Európai Unió által is támogatott program célja egyebek mellett felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy nem csak a legfrissebb, legszabályosabb zöldség és gyümölcs lehet tápláló. – Amire mi a kampány során hangsúlyt fektetnénk az az, hogy olyan helyes gyakorlatokat mutassunk be akár közösségi médián, akár a weboldalunkon keresztül, hogy otthon hogyan kell tárolni, mit tegyünk hűtőbe, mit ne tegyünk hűtőbe, vagy hogyan fogyasszuk el. Tehát kicsit a fogyasztókat segítsük. Nyilván egy nagyon gyakorlott háziasszony ezzel tisztában van. De úgy látjuk, hogy nagyon sok fiatal van, aki ezzel nem tud mit kezdeni, és ha például megbarnul egy őszibarack, lehet, hogy akkor ki is dobja – mondta Ecsedi István, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának osztályvezetője.

A programban a hazai termékeket is népszerűsítenék, hiszen azok garantáltan frissebbek, mint a távoli országokból utaztatott zöldségek és gyümölcsök. Az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében pedig a szakértők azt javasolják, hogy vásárlás előtt mindenki gondolja át, mekkora az a mennyiség, amit el tud fogyasztani az adott termékből, mielőtt megromlana. A kampánnyal elsősorban a Nébih Maradék Nélkül elnevezésű élelmiszerpazarlás elleni programjának felületein találkozhatnak az érdeklődők.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.