Átadták a mintegy 78 millió forintból készült záportározót Tótszentmártonban

facebook megosztás

A Borsfa-patak kiöntése az elmúlt 10 évben többször komoly károkat okozott a településen, ezért döntöttek az árvízveszélyt csökkentő tározó megépítése mellett. A beruházást teljes egészében a kormány támogatásából finanszírozták.

Hat éve Tótszentmárton játszóterében, a futballcsapat öltözőjében és sok család birtokán is jelentős károk keletkeztek az árvíz miatt. A szombaton átadott, 2 hektáros területen kialakított tározó ezt hivatott megakadályozni. – Ez a fejlesztés azért volt fontos, hogy ez többé ne következzen be, vagy ha be is következik, hiszen az időjárást nem lehet kiszámítani, akkor talán mérsékelni fogja a károkat. S a fölösleges vizet elnyeli, ami lezúdulna a falura - mondta el Czapári Márton Tótszentmárton polgármestere.


A település védelméért  (Fotó: Gergely Szilárd)

A beruházást egy TOP-os pályázatból finanszírozták. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot azért dolgozta ki a kormány, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek javíthatják a kistelepülésen élők életszínvonalát. – A kormányzat úgy gondolta, hogy bizonyos döntési feladatokat átad, áthárít az önkormányzatoknak. Úgy gondoltuk, hogy az önkormányzatok, a helyben élő emberek tudják igazán, hogy a faluban mire is van igazán szükségük. Tipikusan a TOP-pályázatok voltak ilyen jellegűek, hiszen a települések olyan pályázatokat adhattak be, amelyekben ők dönthették el, hogy az elnyert támogatást mire fordítják - fogalmazott Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.


Cseresnyés Péter elmondta: a TOP-os pályázatok javíthatják a kistelepülésen élők életszínvonalát (Fotó: Gergely Szilárd)

A tervek szerint a víztározó körüli több ezer négyzetméteres területen szabadtéri programokat is szerveznek a jövőben, de a település vezetői azt is elképzelhetőnek tartják, hogy horgászni is lehet majd a záportározóban.  

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.