Csodaszerek a kamrából a nyári szépségért

facebook megosztás

A nyári ragyogó bőrért és a csillogó hajért házi „csodaszerekkel” is sokat tehetünk. Ajánlunk néhányat!

Meleg okozta kiütésre legjobb a szódabikarbóna

Talán korábban nem is gondoltunk rá, de a fűszeres szekrényben lapuló haszontalannak vélt szódabikarbóna remekül gyógyítja a napkiütéseket. Egy kád vízhez csupán néhány evőkanál szódabikarbónára van szükség. Egy kényelmes, hosszú fürdőzés a langyos vízben és már enyhül is a fájdalom, múlik a viszketés.

Jó, ha van otthon aloe vera!

Régi bölcsesség, hogy a heveny gyulladások gyógyítására kiváló orvosság az aloe vera. Ügyeljünk rá, hogy tiszta növényi zselét használjunk, a különféle kozmetikumok ugyanis gyakran alkoholt is tartalmaznak, ez pedig épp az ellenkező hatást fejti ki. A gyullad bőrfelületet előbb tisztítsuk meg, majd kenjük be aloe géllel. Csavarjunk rá egy tiszta textíliát, kívülről pedig erősítsünk rá fóliát, így tartva állandó hőmérsékleten a gyulladt testrészt.

Fokhagyma a fülbe!

A nyári időszakban, főleg gyerekek körében igen gyakori probléma a fülgyulladás, a fülcsatorna fertőzése. Ennek oka, hogy víz kerül a fülünkbe, amely a csatornában remek táptalajt jelent a baktériumok és gombák szaporodásához. A fájdalom kezelésére a legegyszerűbb megoldás, ha melegvizes palackot, vagy melegített sót teszünk a fülünkre. A hatást erősíthetjük egy ősi házi „gyógyszerrel”, a fokhagymával, amely antibakteriális hatásának köszönhetően csökkenti a gyulladást és enyhíti a fájdalmat. A fokhagymából készült olajat a fülbe kell cseppenteni, de tehetünk a fülbe olajjal átitatott vattát is. Fokhagymaolajat vehetünk készen is, de elkészíthetjük otthon is, ha a növény kipréselt nedvességtartalmát olíva olajjal keverjük.

A borsmentaolajtól múlik a rovarcsípés

Ahelyett hogy sebesre vakarnánk, érdemes inkább néhány csepp borsmentaolajat csöppenteni a nyáron gyakran kínzó rovarcsípésekre. Az erős illatú olaj hűsítő hatású, gyógyítja a sebet és csillapítja a viszketést. Ha nincs nálunk borsmentaolaj, de mentás fogkrémet használunk, alternatív megoldásként az is megfelel.

Mézzel gyógyítható vágási sebek

Vérzést és égési sérüléseket remekül fertőtleníthetünk és gyógyíthatunk mézzel. Ha nincs kéznél antibiotikumos kenőcs, de van egy kis méz, már menthető is a helyzet. A mézet kenjük a sebre vagy a gyulladt rovarcsípésre, kössük be vagy ragasszunk rá ragtapaszt.  

Száraz hajra: avokádó

A nyári napfény, a víz, a szárazság nem tesz jót a hajunknak, amely sokszor fakóvá és szárazzá válik a nyár végére. Ilyenkor jöhet az avokádó kezelés! Az avokádó hidratálja és fehérjével táplálja a hajszálakat, így erősebbé téve őket. A pakolás elkészítéséhez egy érett avokádóra, búzacsíraolajra és jojobaolajra van szükség. Egy-egy teáskanál olajat keverjünk el a préselt avokádóval, majd kenjük a frissen mosott hajra. Fedjük be a fejünket egy törölközővel, majd 20-30 perc múlva öblítsük le.

Forrás: termalfurdo.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.