Egerszegi élelmiszerboltokból lopkodott a többszörös visszaeső, 19 éves lány

Egy zalaegerszegi üzletből nem kevesebb, mint 25 tétel árut lopott el – több, mint 66.000 Ft értékben – az a 19 éves zalaegerszegi lány, aki már háromszor állt bíróság előtt, és aki a legújabb lopásait végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. A nagy valószínűséggel majd a kalocsai női börtönben véget érő büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Lopások miatt már háromszor állt bíróság előtt az a 19 éves zalaegerszegi nő, aki az újabb cselekményeit végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. A fiatal nő a vád tárgyává tett időszakban munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkezett, létfenntartását, családja szükségleteit vagyon elleni bűncselekmények elkövetése révén kívánta biztosítani. Az is megállapítható, hogy a terhelt a bűncselekményeit üzletszerűen – azaz rendszeres haszonszerzésre törekedve – követte el.

A vádlott 2019. január 14-én, a kora délutáni órákban megjelent az egyik zalaegerszegi Eurofamily üzletben, ahonnét Gillette borotvákat, Nivea testápolókat, parfümöket, desodorokat, elektromos fogkefét, arcszeszt tulajdonított el jogtalanul. Mindezt oly módon tette, hogy a Gillette borotvafejeken elhelyezett áruvédelmi eszközt (mágnescsíkot) ismeretlen módon működésképtelenné tette, majd a termékeket a ruházatába, illetve a nála lévő kézitáskába rejtette. Ezt követően magához vett még egy Ariel mosógélt is, és egy nála lévő nyugtát felmutatva, azt más üzletben vásárolt termékként tüntette fel, majd fizetés nélkül távozott az üzletből. Cselekményével összesen 66.380,- Ft kárt okozott, mely részben megtérült.

Másnap egy megyeszékhelyi élelmiszerboltból megkísérelt ellopni 2 csomag Pampers nedves törlőkendőt 1.098,- Ft (549,- Ft/db) értékben, 6 db Old Spice Stick dezodort 4.374,- Ft (729,- Ft/db) értékben, valamint 1 db Gillette gélt 949,- Ft értékben. A terhelt cselekményét a bolt személyzete a biztonsági kamerarendszeren keresztül észlelte, majd figyelemmel kísérte, ahogy a terhelt különböző termékeket rejt a kabátjába és a táskájába. Amikor a pénztárnál a terhelt csak egy üdítőitalt kívánt kifizetni, a bolt pénztárosa felszólította az elrejtett termékek előadására. A felszólításra a terhelt két csomag Pampers nedves törlőkendőt és 2 db Old Spice Stick dezodort adott elő. A rendőrségi ruházat- és csomagátvizsgálás során aztán előkerült a többi, eltulajdonítani szándékozott áru is.

Három nappal később, a déli órákban az egyik zalaegerszegi Spar áruházban jelent meg a 19 éves nő, aki onnan kísérelt meg eltulajdonítani 1 db Gillette borotva csomagot 1.649,- Ft értékben, 1 db Old Spice dezodort 849,- Ft értékben, valamint 1 db Old Spice stiftet 1.069,- értékben, oly módon, hogy azokat a ruházatába és a nála lévő táskába rejtette. Az áruház biztonsági őre észlelte cselekményét és a pénztár elhagyását követően felszólította a terheltet, hogy kövesse őt a biztonsági irodába. A terhelt a felszólításnak nem tett eleget, kis idő múlva azonban előpakolta az eltulajdonítani kívánt termékeket, majd el akarta hagyni az áruházat. Megpróbálták feltartóztatni őt, ennek ellenére sikerült kifutnia az épületből, ekkor azonban az utcán elesett, majd tovább menekült: végül a kiérkező rendőrök állították meg.

Az elfogása után büntetőeljárás indult a 19 esztendős nő ellen, akit a Zalaegerszegi Járási Ügyészség végül lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványoz felelősségre vonni a megyeszékhely járásbírósága előtt.

Papp Attila