Egy 15 éves, Lentiben élő kamaszlány ellen emelt vádat az ügyészség – az ok: cserbenhagyás

Fiatalság – bolondság: aminek jó néhány esetben egy egész életre szóló, súlyos következményei is lehetnek. Pont úgy, mint a most következő bűnügy főszereplője esetében. A felelőtlen kamaszlány balesetet okozott, majd még ennél is nagyobb bajba keverte magát: nemsokára a fiatalkorúak bírája fogja majd vele megértetni, hogy felelősek vagyunk a tetteinkért, és bizony az élet nem játék. A büntetőügy részleteiről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztem.

A lenti illetőségű, 2003-ban született lány 2018. december 24-ének délutánján, érvényes vezetői engedély nélkül vezetett egy személygépkocsit a 7416-os számú közúton, Lenti felől Csesztreg irányába. Amikor a fiatalkorú terhelt a rádión zenét keresett, járművével áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, és ott a személygépkocsija bal oldalával nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő személygépkocsi bal oldalának.

Az ütközés erejére jellemző volt, hogy a vétlen autó oldallégzsákjai működésbe léptek, a személygépkocsiban pedig vagyoni kár keletkezett. Személyi sérülés szerencsére nem történt, azonban a sérülés bekövetkezésének objektív lehetősége fennállt.

A lány észlelte ugyan az ütközést, azonban a helyszínen nem állt meg: gyorsítva továbbhajtott, és nem győződött meg arról, hogy a baleset következtében bárki megsérült-e, segítségnyújtásra emiatt szorul-e. A terhelt cselekményét észlelték az ütközés közelében tartózkodó rendőrjárőrök, akik követték, megállították, majd a helyszínre visszakísérték. Mindezek miatta Zalaegerszegi Járási Ügyészség cserbenhagyás vétsége miatt emelt vádat a meggondolatlan, 15 éves lány ellen.

Papp Attila