Elismerés, lehetőség, feladat – Megalakult a Giro Nagykanizsa 2020

facebook megosztás

Megalakult a Giro Nagykanizsa 2020 – a helyi akciócsoport feladata, hogy a dél-zalai város felkészüljön a 110 éves múltra visszatekintő, olasz kerékpáros körverseny fogadására. A Giro d’Italia jövő májusban hazánkat is érinti, a magyarországi etap a nagykanizsai Deák téren ér véget.

Az akciócsoport megalakulása kapcsán Dénes Sándor polgármester hangsúlyozta: a város számára nagy elismerést, és egyúttal felelősséget is jelent, hogy a Giro d’Italia Nagykanizsára érkezik 2020. május 11-én. A következő hónapokban – a szervezőkkel való kapcsolattartás mellett – kiemelt feladatot jelent többek között a helyiek tájékoztatása, illetve különféle figyelemfelkeltő programok szervezése.

Ez valóban hatalmas feladat és lehetőség Nagykanizsának, tette hozzá Balogh László, a humán bizottság elnöke. Mint mondta, a Giro nagy lendületet adhat a város azon törekvéseinek, hogy a kerékpározás még népszerűbb legyen a kanizsaiak körében, ennek kapcsán pedig néhány konkrét, hosszútávú ötletre is javaslatot tett.


A helyi akciócsoport feladata, hogy a dél-zalai város felkészüljön a 110 éves múltra visszatekintő, olasz kerékpáros körverseny fogadására (Fotó: NMJV)

A zökkenőmentes felkészülés és lebonyolítás érdekében akciócsoport szerveződött, amelynek vezetője Radics Bálint lett. Elmondta: Nagykanizsa jelentős eseménynek néz elébe, hiszen a 110 éves múltra visszatekintő versenyt idén mintegy 200 országban közvetítették élőben, csaknem hárommillióan kísérték figyelemmel az interneten, egy-egy szakaszon pedig több tízezren drukkoltak a bringásoknak az utak mentén.

– Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a legtöbb embert általában a befutó szakasz érdekli: az, amikor a mezőny megérkezik, mivel itt hirdetik ki ünnepélyes keretek közt az eredményeket is. Ennek megfelelően várhatóan Nagykanizsát is rengetegen felkeresik majd a verseny időpontjában.

Mint elhangzott, a rajthoz 22 csapat 176 versenyzője áll, a kerékpárosokat tucatnyi szakember segíti, a menedzserektől kezdve az egészségügyi személyzeten át a séfekig. A három héten át tartó Giro mezőnye három napig rója a magyar utakat, utána Szicíliában folytatódik a megmérettetés. Radics Bálint azt is elmondta, a rendezvény szervezői hamarosan bejárást tartanak Nagykanizsán, hogy kijelöljék a végleges útvonalat, és felmérjék az infrastrukturális igényeket.


A Giro Nagykanizsa 2020 akciócsoport mindent megtesz annak érdekében, hogy a Giro nagykanizsai befutója mindenkinek maradandó élmény legyen (Fotó: NMJV)

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón arról beszélt: az akciócsoport tagjai az előkészületeken túl arra is törekednek, hogy a Giro d’Italia minden kanizsai számára maradandó élmény, igazi ünnep legyen. Felidézte: Kanizsán az elmúlt években és jelenleg is számos fejlesztés történt, történik annak érdekében, hogy minél többen kedvet kapjanak a biciklizéshez. Ezen túl a városnak komoly múltja van a versenykerékpározás tekintetében, elég az Olajbányász vagy a Mapei csapatára gondolni, és tervekből sincs hiány, hiszen itt épül majd fel Magyarország harmadik velodromja. A politikus hozzátette, a Giróból nemcsak a versenyzők profitálnak majd, hanem Nagykanizsa turizmusa és gazdasága is.

A tíz hónapos előkészítő munkából a helyi kerékpáros egyesületek is kiveszik a részüket. A mintegy 100 tagot számláló TEKER Egyesület izgatottan várta a Giro magyarországi útvonalának bejelentését, azt pedig, hogy a mezőny Nagykanizsára érkezik, igazi csodának tartja, számolt be Karádi Szabolcs elnök és Jankovics Ferenc alelnök. A közösség nagy része szintén országúti kerékpáros, sokan pedig testközelből is megtapasztalták a verseny hangulatát. Bacsi Szilárd, a Kanizsa 14 Kerékpáros Egyesület elnöke szintén támogatásáról biztosította az akciócsoportot. A zömében amatőr kerékpárosokból álló szervezet a Giro hosszútávú pozitív hatásában bízik, s egyebek mellett az utánpótlás-nevelésben látja a jövőt – ennek érdekében az egyesület az ősszel toborzást hirdet a kerékpározás iránt érdeklődő fiataloknak.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.