Elkezdődött a dinnyeszezon: hozzuk ki belőle a legtöbbet

Nem is gondolnánk, milyen sokoldalú egy olyan gyümölcsből, melynek a víztartalma 95%-os. Frissítő koktélokat, limonádét, hűsítő levest és fagyit, különleges salátákat és még „pizzát” is készíthetünk belőle, amiért minden gyerek rajongani fog. Terítéken, a dinnye.

Egészségünk nyári őre

Kezdjük azzal a részével, amit a legtöbben nem szeretnek benne, és ki is dobnak, a dinnye magja. Viszont, ha megrágjuk, nem bánjuk meg, hiszen az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, bővelkedik vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban. A dinnye magjában lévő karotin védi szemünk egészségét, emellett antioxidáns és öregedésgátló tulajdonságairól is ismert. A kálium és a magnézium segítenek az inzulin helyes működésében és a vérnyomás csökkentésében, és vizelethajtó hatással is bír.

A kánikulában az egyik leghasznosabb gyümölcsünk, hiszen hatékonyan csökkenti a testhőmérsékletet és a vérnyomást is.. Magas víztartalma serkenti a felesleges folyadék felszabadulását izzadság formájában. A görögdinnye 95%-a víz, ráadásul nagyon alacsony a kalóriatartalma, és könnyen átmossa a bélrendszert.

Számtalan módon felhasználhatjuk

Frissítő fagyi: Görögdinnyéből, cukorból vagy mézből, habtejszínből és citromléből igazán hűsítő fagyit készíthetünk. Az összetevőket keverjük minél habosabbra, így finomabb és könnyebb állagú fagylaltot készíthetünk, amit fogyasztás előtt 6 órán keresztül tároljuk a fagyasztóban.

Leves: Magozzuk ki a dinnyét, pépesítsük turmixszal, melegítsük fel, akár fahéjjal is feldobhatjuk, ízesítsük még szegfűszeggel, majd jön a tejszín, és a keményítő, és már élvezhetjük is a nyár legfrissítőbb levesét.

Diétás saláták: Keverjük az alábbi ízeket, ha ínycsiklandó és kicsit sem unalmas salátát tervezünk enni: mentás-gyömbérrel készítsünk pohárkrémet, keverjük a görögdinnyét sonkával, olajbogyókkal, kesudióval és sárgadinnyével. Illik még hozzá a feta sajt, a citrom, ha mediterrán salátára vágyunk, kagylóval, rákkal, rummal is kipróbálhatjuk.

Koktélok: Kellemes nyári estéken, ha egy finom koktélra vágyunk, fehérborral, rummal, lime-mal sangriát varázsolhatunk a dinnyéből, de pár perc alatt összedobhatunk egy hűsítőt pezsgővel vegyítve is, miután pépesítettük mixerrel a gyümölcsöt. Ezen kívül variálhatjuk még kókusszal, gyömbérrel és citrommal is nyári italunkat.

Salsa: Pillanatok alatt elkészíthető finomság a dinnye salsa is, amihez paradicsom, hagyma, jalapeno, koriander és olaj szükséges még. Az összetevőket aprítsuk fel, keverjük össze a dinnyével, és már kész is!

Limonádé: Daraboljuk fel a dinnyét, de ne turmixoljuk túl, szűrjük át, majd ízesítsük mentával, citromlével, öntsük fel szódával, tegyük hűtőbe, és már fogyaszthatjuk is a dinnye limonádét.

Dinnyekrém: 2 tojássárgából, 10 dkg cukorból, 5 dkg mézből masszát készíthetünk, keverjük bele a dinnyét, alaposan hűtsük le, és nagyon finom krémet kapunk.

Torta: Készítsünk el egy egyszerű túrótortát, túróval, mascarponeval, joghurttal, majd a tetejét dekoráljuk dinnyeszeletekkel, hagyjuk megdermedni a hűtőben, majd a végén mentalevelekkel díszítsük.

Pizza: Igazán mutatós és különleges recept a dinnyepizza. A gyerekek kedvenc uzsonnája lehet, ha rákenünk egy kis görög joghurtot, majd megszórjuk egy kis áfonyával, szederrel, málnával, ribizlivel, és mandulával. Vágjuk olyan cikkelyekre, mint a pizzát, és mindenki odalesz érte.

Forrás: termalfurdo.hu