Elkezdődött kanizsán a konyhakertek szemléje

A „Magyarország legszebb konyhakertjei” elnevezésű, Karcagról indult országos mozgalomhoz Nagykanizsa a kezdetek óta, 2013 óta csatlakozik. A szakértők ezekben a napokban zsűrizik első körben a több kategóriába nevezett kerteket.

Salamon József birtokán szemlézett délelőtt a zsűri, a tulajdonos és felesége rendszeres résztvevője a versenynek, örömmel mutatja meg, milyen birtokot művel, azon milyen zöldségek, gyümölcsök teremnek. Már többször kapott kanizsai és országos díjat is.  A gazda Híradónknak azt mondta, nagy híve a biokertészetnek, illetve minden palántája az előző esztendőről származó magoknak köszönhető. - ’13-ban indult ez, 7 éve. Én elkezdtem akkor. Ez engem leköt a nyugdíj mellett, és nagyon szeretem csinálni. Úgy érzem, hogy maximalista is vagyok benne, mert nem tudom megállni, ha valami nem úgy sikerül - fogalmazott Salamon József.

Az idei verseny kiemelt témája a tájfajták, a régi, saját megőrzésű fajták jelenléte a kertben. Bár a szakértők szerint ezen a területen élen jár Zala megye, idén mégis kevesebben jelentkeztek a versenyre. Az idei évben kicsit megijedtek a kerttulajdonosok az időjárási viszontagságtól, nagyon kevesen jelentkeztek, viszont annál inkább gyönyörű kertekkel találkozunk. 31 kertbe fogunk elmenni, a balkontól a közösségi kertig mindent fogunk szemlézni – mondta Kálovics Andrea zsűritag.

Az eddigiekhez hasonlóan a zsűri augusztusban még egyszer végiglátogatja a kerteket, majd ezt követően terjesztik fel a helyi nyerteseket az országos döntőbe. A kanizsai és az országos eredményhirdetések várhatóan szeptemberben lesznek.