Ellenőriztessük a lakásban lévő klímaberendezéseket is

A nagy melegben egyre több háztartásban használnak klíma berendezést, hogy otthonukat komfortosabbá tegyék. A napokban azonban két esetben is okozott tüzet ezen eszközök használata, melynek karbantartása is elengedhetetlen. 

A nyarak során manapság tartósan akár egy héten át is előfordul, hogy harmincöt fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk a déli óráktól egészen estig. Ez meglehetősen megterheli az emberi szervezetet. A komfortérzet javítása érdekében számos helyen légkondicionáló berendezést szerelnek a lakásokba, amely kellemes időt tud teremteni otthonunkba. Azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ezen az elektromos árammal működő egységek karbantartása is fontos minden szempontból.

A klímaberendezések két fő részből állnak egy kültéri és egy beltéri egységből. Előfordult nem egyszer, hogy a kültéri egység a tűző napon van szinte egész nap és ha a teljesítménye maximumán üzemeltetjük, akkor a szélsőséges körülmények következtében károsodhat és akár még lángra is kaphat.

A felsorolt pár szabály betartásával biztonságosabban használhatjuk a nyári kánikulában a klímaberendezésünket:

  • Minden szezonban ellenőriztessük, tisztítassuk és fertőtlenítessük ki a klímaberendezésünket
  • Megfelelő elektromos hálózat esetén szereltessenek csak be ilyen készüléket, mert használat során jelentősen terheli azt.
  • Ne akarjuk telet varázsolni a szobába! Ha például kint 35 fok van, 27-nél ne állítsuk alacsonyabbra a hőfokot!
  • Éghető dolgokat távolítsunk el a kültéri egység közvetlen közeléből
  • Ha elmegyünk otthonról lehetőleg áramtalanítsuk a készüléket
  • Szerezzünk be egy porral oltó készüléket, amellyel a tűz kezdeti szakaszában be tudunk avatkozni, ha szükséges lenne!

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság