Engedély nélkül, az alpolgármester kifejezett kérése ellenére bontott ki fémhulladékot önkormányzati épületből

Hiába tájékoztatták arról, hogy nem kérnek a munkájából, mintha ezt meg sem hallotta volna egy 45 esztendős, zalaegerszegi férfi. Engedély nélkül munkához látott, és egymillió forint értékben lopott el fémhulladékként értékesíthető anyagokat egy megyeszékhelyi, önkormányzati tulajdonú épületből. A részletekről dr. Pirger Csabát, Zala megye főügyészségének sajtószóvivőjét kérdeztem.

A most 45 éves, zalaegerszegi férfi 2017. évben több zalaegerszegi és környéki helyszínen vállalt bontási, lomtalanítási, takarítási munkálatokat. A férfi 2017-ben Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Alpolgármestere által tartott fogadóórán felajánlotta, hogy a város tulajdonában álló Zalaegerszeg, Kisfaludy út 7. szám alatti, korábban Megyei Művelődési és Ifjúsági Központként üzemelő épület felújítását megelőzően vállalná az épült kitakarítását, valamint a hulladék elszállítását a fűtési rendszert alkotó csövek, radiátorok értéke fejében. Egyúttal további, hasonló állapotú, önkormányzati tulajdonban lévő épületek vonatkozásában is felajánlotta a munkák elvégzését.

Az alpolgármester válaszlevélben tájékoztatta a terheltet arról, hogy az önkormányzat kezelésében lévő épületekben lévő, hasznosíthatónak ítélhető anyagokat, berendezéseket a jövőbeni fejlesztések megkezdésekor, az átépítést, bontást végző vállalkozó árajánlata alapján tudják beszámítani a vállalási árba, azokról nem kívánnak külön megállapodásokat kötni. Az egykori MMIK épületének fejlesztése tájékoztatásuk szerint egyelőre nem időszerű, az épület kitakarítását – más önkormányzati épületekhez hasonlóan – nem tartják szükségesnek.

A terhelt a tájékoztatás ellenére – tudva arról, hogy arra sem engedéllyel, sem jogosultsággal nem rendelkezik – 2017 szeptemberében megjelent a város tulajdonában álló zalaegerszegi, Vizslaparki úton található, korábban a ZÁÉV Építőipari Zrt. munkásszállójaként működő épületnél két segédmunkás kíséretében. A terhelt az épületbe a szomszédos vendéglátóhelyen elhelyezett kulccsal jutott be, ahol az egyik ajtón – a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül – zárcserét végzett.

Ezt követően a terhelt által megbízott segédmunkások – a vádlott tudtával és beleegyezésével – legalább három alkalommal megjelentek az épületnél, ahol több helyiségből, a későbbiekben fémhulladékként értékesíthető, összesen 1 075 400 Ft értékű tárgyakat szereltek le és tulajdonítottak el. A segédmunkások a terhelt megbízásából, az épületből további, összesen 466 000 Ft értékű fémtárgyakat készítettek össze elvitelre. Mindezek miatt a Zalaegerszegi Járási Ügyészség a férfi, mint visszaeső ellen lopás bűntette miatt emelt vádat.

Papp Attila