GasztroKanizsa: Tavaszi töltött csirkecombfilé
Vadász Zsuzsanna szereti a kihívásokat, a versenyszituációkat, melyben lesz is része majd ősszel. Munkahelyéről három csapat indul az országos közétkeztetési szakácsversenyen, ahol az ő gárdája tavaszi töltött csirkecombfilét készít krumpliprószával és lecsóval. A tavalyi dödöllefesztiválon elért kiváló, 1. és 2. helyezésen felbuzdulva úgy döntöttek a munkahelyén, hogy beneveznek a 2 éves időtartamú országos közétkeztetési szakácsversenyre is. Az első körön már túljutottak, következik az elődöntő. Zsuzsa erősségei közé a levesek, főzelékek, húsok készítése tartozik, ám, mint mindenkinek, neki is jólesik, ha az ellátottak megdicsérik a főztjét.
Vadász Zsuzsanna szereti a kihívásokat, és azt is, ha dicsérik a főztjét (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
A töltött csirkecombfilé elkészítése:
A felső csirkecombot kifilézem, kicsit kiklopfolom, sózom, borsozom, teszek rá egy szelet bacon szalonnát, majd erre a gombapépet. Ehhez az ízlés szerinti mennyiségű, apró kockákra vágott gombát, hagymát és zöldségzöldjét összepárolom. A gombapépre 1 nyers reszelt sárgarépát szórok, végül az egészet egy szelet lapkasajttal befedem. A húst nem tekerem fel, csak visszahajtom a két oldalát, hogy a bőrös fele legyen felül. A 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütöm, rápirítom a bőrét, és ezzel a húsos része kész is az ételnek.
A krumpliprószát a klasszikus zalai recept szerint készítem el: 4 adaghoz 40 dkg krumplit lereszelek, besózom, a levét kicsepegtetem, és aludttej vagy kefir, valamint liszt hozzáadásával jól süthető masszát keverek. Hogy jól mutasson a tányéron, a masszából kisebb tenyérnyi prószákat sütök. A klasszikus lecsóhoz vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, sót és borsot használok fel.
Bakonyi Erzsébet
A rovat további hírei: Színes
A szeretetfa mézeskalácsai
2019. dec. 6. 10:44A Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ „Segíts, hogy segíthessünk” Alapítványa hetedik alkalommal állított fel mézeskalácsokkal díszített „szeretetfát” a Halis István Városi Könyvtárban. A segíteni és adakozni vágyók - egészen január 6-ig – a fa előtt lévő ládikából hazavihetnek egy-egy mézeskalácsot a maguk által gondolt adomány fejében.
Elkezdődött a 130. országos énekesmadár-etetési szezon
2019. dec. 6. 08:12Elkezdődött az énekesmadár-etetési időszak fő szezonja, amely hazánkban az első őszi fagyok beköszöntétől márciusig tart.
BfNP: A hónap állata a Füstös ősziaraszoló
2019. dec. 5. 14:00A hónap állata a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén: a Füstös ősziaraszoló. Egy lepke, ami novemberben, december elején aktív és csak a hímek tudnak repülni.
A rossz élmények feldolgozásában kulcsfontosságú sejteket fedeztek fel az MTA-n
2019. dec. 5. 11:50Szőnyi András, Zichó Krisztián és kutatótársaik Nyiri Gábor vezetésével olyan sejtcsoportot találtak az agyban, amely kulcsszerepet játszik a negatív tapasztalatok feldolgozásában.
Honnan indult a mai wellness őse?
2019. dec. 4. 16:10A Thúry György Múzeum szervezésében a középkori tisztálkodásról hallhattak előadást az érdeklődők.
AIDS ellenes világnap a Zsigmondy-iskolában
2019. dec. 3. 18:52Figyelemfelhívó kiállítással és előadással idén is megrendezte az AIDS ellenes világnapi programját a Zsigmondy-iskola.
Advent - Az egészséges böjtölés fontosságára hívja fel a figyelmet a dietetikus
2019. dec. 3. 10:40Érdemes fokozatosan rávezetni a szervezetet a böjtölésre, illetve lassan megtörni a böjtöt, ezzel elkerülhetők a rosszullétek.