Kedden jogerős ítélet várható a Keszthelyen rabló, zalakomári útonállók bűnperében

Tavalyelőtt nyáron, középkori útonállók módján rabolt ki három zalakomári, egyébként korábban már büntetett személy egy német állampolgárt Keszthelyen. H. R. és két társát a Keszthelyi Járásbíróság dr. Benedek Katalin vezette büntetőtanácsa bűnösnek mondta ki csoportosan elkövetett rablás bűntettében. Fellebbezés folytán került a Zalaegerszegi Törvényszékre a bűnügy, ahol holnap jogerősen dönt majd a perben dr. Németh Mária másodfokú büntetőtanácsa.

2017. június 15-én, az esti órákban a két férfi és egy nő – mindhárman voltak már büntetve – Zalakomár községből utazott Keszthelyre egy Renault Megane típusú személygépkocsival, és a Balaton-parton, a Csík Ferenc sétány mögötti parkolóban állították le az autójukat. Valamikor 22:00 és 22:30 közötti időben érkezett a sétányra egy német állampolgár, a Porsche típusú személygépkocsijával. Amikor leparkolta az autóját, és kiszállt belőle, a férfiak a nőt odaküldték hozzá, hogy vegye fel vele a kapcsolatot. A sétányon a nő és a német férfi leültek egy padra, és miközben dohányozni és beszélgetni kezdtek, azalatt a nő a társaival mobiltelefonon keresztül tartotta a kapcsolatot. A páros körülbelül 2-3 perc elteltével indult el a sétány mellett lévő parknak arra a részére, ahol nincs gyalogos forgalom és nem működnek a biztonsági rendszer kamerái sem: a séta közben a nő a német férfit a társai felé terelte. A zalakomári férfiak a sértettet hátulról leütötték, aki az ütés következtében a földre esett. A nála lévő táskát megpróbálták erőszakkal elvenni tőle, a sértett azonban a táskáját nem engedte el, azt szorosan, a testéhez szorítva fogta.

A rablók erre a német férfit összerugdosták, aki végül elengedte a táskáját. Az elkövetők a félmillió forintnyi zsákmányukkal a vasútállomás irányába menekültek, mindhiába: a keszthelyi rendőrök hamar elfogták őket. A bántalmazás következtében a sértett a jobb oldali szemhéj zúzódásában, vérömlenyében, a jobb arcfél zúzódásában, az állkapocscsont bal oldali zúzódásában és az állcsont jobb oldalának törésében megnyilvánuló, 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. H. R. és két társa ellen csoportosan elkövetett rablás bűntette a vád.

Papp Attila