Keszthelyen rablók, a megyeszékhelyen pedig egy végrehajtót megvesztegetni próbáló nő áll holnap a bíróság elé

facebook megosztás

H. Gy. és társa késsel akart néhány szál cigarettát szerezni a keszthelyi vasútállomáson, H. M. pedig 120 ezer forinttal akarta megvesztegetni a fia ingatlanát elárverező bírósági végrehajtót.

Megpróbálta megvesztegetni a végrehajtót H. M. – nagyon úgy néz ki, hogy nem jött össze neki a manőver…

Hivatali vesztegetés bűntettének a terhével áll pénteken a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa elé H. M., aki a fia ingatlanát elárverező önálló bírósági végrehajtót próbálta meg 120 ezer forinttal megvesztegetni. Nem sikerült…

A vád szerint a vádlott nő fiának Zala megyei ingatlanát 2014-ben végrehajtási eljárás alá vonták, majd elárverezték. 2018 májusában a vádlott és rokonai felkeresték az árverést lebonyolító önálló bírósági végrehajtót, s kérték, hogy segítsen nekik visszaszerezni az ingatlant. A remélt közreműködésért cserébe a nő 120.000,- forintot ajánlott fel, amelyet a végrehajtó visszautasított, s kocsijába ülve távozni kívánt. H. M. ekkor a pénzt a lehúzott ablakon behajolva, az autó ülésére dobta. 2018. június 18-án a nő telefonon visszakérte a pénzt a végrehajtótól, mivel az ügyben nem tudott nekik segíteni, azonban az összeg visszajuttatására nem volt lehetőség, mert a végrehajtó azt bírósági letétbe helyezte. A történtek miatt a Zala Megyei Főügyészség hivatali vesztegetés büntette miatt emelt vádat H. M. ellen.

Pitiáner bűnözők nagy balhéja: pénteken a keszthelyi bíróság elé áll H. Gy. és társa

Tavaly májusban próbált H. Gy. és társa a keszthelyi vasútállomáson – késsel – cigarettát rabolni. Pénteken ismét a Balaton-parti város járásbírósága elé állítják a két rablót: holnap az elsőfokú, folytatólagos tárgyaláson további tanúkat hallgat majd meg dr. Palotay András büntetőbíró. A jó néhány fegyházévet érő, „nagy balhé” részleteiről még 2018 decemberében kérdeztem a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivőjét, dr. Jánky Judit főügyészségi ügyészt, ebből idézünk most.

A 25 éves, büntetett előéletű H. Gy. és 70 esztendős, büntetlen előéletű társa 2018 május 2-án, a keszthelyi Balaton-parton lévő pavilonsoron italoztak, majd hajnali 02:30 óra körül a szomszédos, keszthelyi vasútállomás nyitott utas váró részéhez mentek át, ahol azzal a szándékkal, hogy cigarettát kérjenek, odaléptek egy padon várakozó, szintén ittas állapotban lévő, ismeretlen férfihez. A sértett közölte velük, hogy nincs nála cigaretta, mire a fiatalabb férfi a zsebéből egy 22 cm hosszú, kb. 13 cm-es pengehosszúságú konyhakést vett elő, majd a sértett felé fordítva fenyegető hangnemben kijelentette, hogy amennyiben nem ad cigarettát, megszúrja. Az idősebb férfi ez idő alatt a követelésnek nyomatékot adva a sértett nyakát átkarolta és a padhoz próbálta szorítani, azonban a sértettnek sikerült magát kiszabadítania, melyet követően a terheltek felhagytak cselekményükkel, így a sértett gyors léptekkel el tudott távozni a helyszínről.

A sértett távozását követően a fiatalabb terhelt nem tett le arról, hogy cigarettát szerezzen, ezért hajnali 02:40 perc körüli időpontban a vasútállomás külső várakozó területének egy másik padján helyet foglaló férfihez lépett oda és tőle is cigarettát követelt. Amint a sértett elutasító választ adott, a férfi ezúttal is elővette zsebéből a konyhakést és azt a sértett mellkasa felé fordítva, fenyegetően közölte vele, hogy amennyiben nem ad cigarettát, megszúrja. A sértett a fenyegetés beváltásától tartva a mellette lévő padon és korláton átlépve a sínek irányába elsietett a vasútállomásról, ahova a két férfi már nem követte.

A rablók cselekményét többen észlelték, és azonnal értesítették a rendőrséget, így a két elkövetőt még a vasútállomás területén sikerült elfogni. A két férfi ellen felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Keszthelyi Járási Ügyészség a Balaton-parti város járásbíróságán. A rablást az úgynevezett alapesetében is kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli a törvény büntetni, azonban minősített esetekben – például a cikkben említett késsel felfegyverkezve elkövetett rablás esetén – a büntetési tétel „alja” öt évre emelkedik, a „plafon” pedig 10, de akár 15 esztendőre is felkúszhat…

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.