KSH: májusban 2,4 százalékkal csökkent a szálláshelyek forgalma

facebook megosztás

Májusban a külföldi vendégek 1,6 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldiek által eltöltött éjszakák száma 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, így a szálláshelyek vendégforgalma 2,4 százalékkal mérséklődött - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.    

A szezonális- és naptárhatással kiigazított adatok szerint a külföldi vendégforgalom 1,0, a belföldi 0,5 százalékkal csökkent.    

A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 50 milliárd forintot tett ki, ami 8,8 százalékkal haladta meg a tavaly májusi értéket, ezen belül a szállásdíjbevétel 30 milliárd forint volt, 9,1 százalékkal emelkedett.    

Májusban a külföldi vendégek száma 1,3 százalékkal csökkent 2018 májusához képest. A szálláshelyekre érkezett 555 ezer vendég összesen 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek száma 0,7 százalékkal 586 ezerre nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,2 millióra csökkent. A KSH elemzése szerint a vendégéjszakák számának csökkenésében szerepet játszhatott, hogy tavaly a pünkösdi hosszú hétvége májusban volt.    

Májusban a szállodák szobakihasználtsága 64,3 százalékos volt.    

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 3,8 százalékkal többet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.    

A január-májusi időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 0,5 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak mint egy évvel korábban. A külföldi vendégek azonos számú (5,3 millió), a belföldi vendégek 1,1 százalékkal kevesebb (4,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal, 55,4 százalékra csökkent.      

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron 7,6 százalékkal több, 184 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.