Magdolna-napi búcsút tartottak a Bacónak-hegyen

A Bacónak-hegyen található kápolna az 1740-es években épült. Névadó szentjének tiszteletére minden évben ünnepi szentmisével egybekötött Magdolna-napi búcsút szerveznek. Az istentiszteleten elhangzott, Mária Magdolna példáján keresztül bárki találkozhat Jézussal. – Szeretne találkozni vagy legalábbis látni az ő holttestét, vágyódik a szíve mélyen ő erre a pillanatra. Legalább a halott Jézust még egyszer láthassa a szemeivel. Vágyódik arra, hogy Krisztussal találkozzon. S ebből a vágyból fakad az, hogy mindent megtesz azért – amennyire emberi módon ez lehetséges –, hogy találkozzon vele – hangsúlyozta Somogyi Imre, Nagyrécse plébánosa. 

A Magdolna-napi búcsút hagyományát több mint tíz évvel ezelőtt élesztette fel Nagyrécse önkormányzata és a Bacónak-hegyért Alapítvány. – Az a célunk, hogy itt a községnek ez a kis zártkerti része megmaradjon, megőrizze a hagyományokat, a kultúrát. Az emberek ebben a gyönyörű tájban – Dél-Zalának a gyönyörű kis tájában megtalálják a közösséget és ne csak a munkát – fogalmazott Fábián Lászlóné, a Bacónak-hegyért Alapítvány elnöke. 


Az érdeklődőket komolyzenei koncerttel is várták (Fotó: Gergely Szilárd)

A Bacónak-hegyhez már nemcsak a nagyrécseiek kötődnek, hanem egyre többen érkeznek ide az ország más részeiből is. A búcsú pedig kiváló lehetőség arra, hogy összehozza a közösséget. – Minden évben van egy olyan alkalom, amikor az emberek a munka mellett összejönnek és ünnepelnek és ez egy ilyen alkalom. Hogy miért fontos ez? Azért fontos, mert a községnek egyfajta terjeszkedési lehetősége is errefelé irányul – úgy néz ki a jövőt illetően – mondta el Kiefer Károly, Nagyrécse alpolgármestere. 

A búcsúi misét követően ezúttal egy különleges hangszerrel is köszöntötték a Magdolnákat. Joób Emese népdalokat, egyházi és népi énekeket adott elő koboz kíséretében. – Ez az érdekes hangszer nagyon messziről érkezett, az udmurtoktól hoztuk – úgy tudom – ide a Kárpát-medencébe. Nagyon jól lehet vele kísérni énekeket, erre is használták régen és ezt teszem én is most. Magdolna-napjához kapcsolódó hiedelmek, történetek hallhatók és mindenféle mondákhoz kapcsolódóan próbáltam énekeket összefűzni – árulta el Joób Emese kobzos, énekes.

A kápolna állapota az évek során nagyon leromlott, ezért a Bacónak-hegyért Alapítvány már kétszer is gyűjtést szervezett, valamint pályázati lehetőségekben is bíznak.  Az ott élők ugyanis azt szeretnék, ha sokáig megőrizhetnék a szőlőhegy ékességét.