Magyar falu program - Több száz fejlesztés indul

facebook megosztás

Több szász fejlesztés indul el 13 milliárd forintból országszerte az ötezer lélekszám alatti településeken a Magyar falu program keretében - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos az MTI-vel.    

Közleményében Gyopáros Alpár azt írta, a falusi önkormányzatoknak kiírt pályázati felhívás hatmilliárdos keretére 461, a helyi egyházi közösségi terek fejlesztése című pályázati felhívás hétmilliárdos keretére pedig 487 nyertes pályázat érkezett. Mindkét kiírás teljes összegét felhasználták.    

A kormány februárban hirdette meg a pályázatokat, amelyek közösségi terek fejlesztésére és helyi identitástudat erősítésére adnak lehetőséget a kistelepülések önkormányzatainak és egyházközösségeknek. A kiírás célja a vidéki településeken nagy számban kiürült parókiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek, és működő, de korszerűtlen önkormányzati ingatlanok hasznosítása, élettel való megtöltése - ismertette.    

Hozzátette, a pályázatokat május közepéig lehetett benyújtani, a Miniszterelnökség hatvan napon belül döntött a nyertesekről, amelyeknek listája a kormany.hu honlapon érhető el.   

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, a kormány célja a Magyar falu programmal az, hogy javuljon a falvakban élő emberek életminősége. Az első két kiírásra érkezett jelentős túljelentkezés miatt a program 2020-as pályázati céljainak meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítanak majd a helyi közösségek fejlesztésére - tájékoztatott a kormánybiztos.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.